Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αγρότες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών αποτιμούν στην «ΥΧ» τις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση

Αγρότες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών αποτιμούν στην «ΥΧ» τις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση

Η«ΥΧ» απευθύνθηκε σε αγρότες, συνεταιρισμένους και μη, με το ερώτημα αν τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργατικότητας των αγροτών και της ενδυνάμωσης των συνεταιρισμών. Επιπλέον, οι ερωτώμενοι σχολίασαν και άλλα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, με στόχο την ανακούφιση των κατοίκων της υπαίθρου.

Βεργής Τζελέπης
Καλλιεργητής βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, μέλος Συνεταιρισμού Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

«Οτιδήποτε αποτελεί κίνητρο ενίσχυσης των συνεταιρισμένων αγροτών και των ίδιων των συνεταιρισμών είναι θετικό. Βασικό θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη από τον αγρότη προς τον συνεταιρισμό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο συνεταιρισμός να διαθέτει αξιοπιστία, δυναμική και σύγχρονες υποδομές, έτσι ώστε ο παραγωγός να εμπιστευτεί την παραγωγή του στον συνεταιρισμό και να μη φοβάται μήπως αυτή πάει στα αζήτητα. Επομένως και η μείωση στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών είναι ένα θετικό μέτρο και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των συνεταιρισμών».

Γιάννης Μπαλκούρας
Καλλιεργητής ελαιοκράμβης και σιταριού από τον Δομοκό Φθιώτιδας

«Το μέτρο για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά 10% σε συνεταιρισμένους αγρότες είναι καλό, ωστόσο στη δική μου περιοχή, όπως και σε άλλες, υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης συνεταιρισμών. Θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα θα ευνοήσουν αρκετά παραγωγούς σε άλλες περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τους καλλιεργητές κηπευτικών. Εκεί, οι αγρότες είναι πολύ μπροστά σε νοοτροπία σε σχέση με εμάς. Πέραν αυτού, πληροφορήθηκα ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς του αγρότες».

Νίκος Κουτλιάμπας
Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

«Η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος στους αγρότες των συνεταιρισμών είναι κάτι θετικό, αλλά όχι αρκετό. Όταν όλα αυτά γίνονται γι’ αυτούς που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα για να είναι κίνητρο να μπουν σε έναν συνεταιρισμό, χρειάζεται κάτι περισσότερο. Για παράδειγμα, κάποιος να γλυτώνει στα 20.000 ευρώ εισόδημα 2.000 και να φορολογείται με συντελεστή 22% δεν θεωρώ ότι αρκεί, δεν πιστεύω ότι οι αγρότες εκείνοι που προτιμούν να δίνουν την παραγωγή τους στη «μαύρη» αγορά. Αν ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς διαμορφωνόταν σε ένα επίπεδο του 13%, εκεί το κίνητρο ένταξης σε συνεταιρισμούς για τους αγρότες θα ήταν σημαντικό».

Γιώργος Βαϊόπουλος
Αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

«Το μέτρο έκπτωσης στο φορολογητέο εισόδημα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που βάζαμε ανέκαθεν οι συνεταιριστές, καθώς και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στους συνεταιρισμούς. Τα βλέπω θετικά και θεωρώ ότι θα συμβάλουν στο να συνεταιριστούν οι αγρότες προς όφελος της παραγωγής και της κοινωνίας. Μια οργανωμένη κοινωνία χρειάζεται οργανωμένους συνεταιρισμούς. Έγινε μια καλή αρχή και προσδοκούμε σε καλύτερη συνέχεια. Επίσης, είναι θετικό να επανέλθει η 13η σύνταξη για όλους αυτούς τους κτηνοτρόφους που έχουν μοχθήσει και μοχθούν εδώ και δεκαετίες και ζουν με 400 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σωθούν, όμως θα είναι κάτι σημαντικό για την καθημερινότητά τους».

Μανώλης Καπαράκης
Αντιπρόεδρος ΑΣ «Ανατολή»

«Παρατηρώ ότι υπήρξε μια τάση στην τηλεόραση να χαρακτηρίσει τα μέτρα θετικά. Εξ όψεως είναι, αν κάνουμε όμως μια δεύτερη ανάγνωση βλέπουμε κινήσεις που γίνονται εκ των υστέρων και παίρνουν τα θετικά μέτρα πίσω. Γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι και ακούμε τις εξαγγελίες με επιφύλαξη, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι έρχονται οι κάλπες. Θα είναι ευχής έργο να δούμε μέτρα που θα βοηθήσουν προς την ενίσχυση των συνεταιρισμών, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν θα περπατήσει. Το πρόβλημα με τους αγρότες που περιορίζονται στο να κυκλοφορούν τα προϊόντα τους στη ‘‘μαύρη’’ αγορά είναι γνωστό, και αυτά τα μέτρα δεν θεωρώ ότι θα αντιστρέψουν τις προθέσεις κάποιου που έχει κάνει εδώ και αρκετό καιρό έναν προγραμματισμό για το πώς θα πράξει στην παραγωγή του. Το 10% θεωρώ ότι είναι πολύ μικρή ελάφρυνση. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μέριμνα από πλευράς κυβέρνησης για το μεταφορικό ισοδύναμο, ζήτημα που ‘‘καίει’’ την Κρήτη και τους αγρότες της».

Παναγιώτης Καλφούντζος
Πρόεδρος Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη»

«Η έκπτωση φόρου και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στους συνεταιρισμούς είναι καλά μέτρα, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα. Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά πιο πολύ θα βοηθήσουν όσους αγρότες είναι ήδη μέλη των συνεταιρισμών παρά τους ιδιώτες παραγωγούς να ενταχθούν σε συνεταιρισμούς. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στους αγρότες με τον βίαιο τρόπο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια αποτελεί και βασικό ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης των συνεταιρισμών. Εμείς σχεδιάζαμε με άλλα δεδομένα την ανάπτυξή μας και στην πορεία η φορολόγηση μας φρέναρε, υποχρεώνοντάς μας να στοχεύουμε πρωτίστως στην επιβίωσή μας. Είναι τεράστιο το χάσμα μεταξύ των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιρισμό και κόβουν τιμολόγια σε σχέση με τους παραγωγούς που διακινούν τα προϊόντα τους χωρίς παραστατικά. Κάτι που θα πρέπει επίσης να γίνει είναι η αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών όπου με τον τελευταίο νόμο που είχε έρθει από την κυβέρνηση επιστρέψαμε σε ένα μοντέλο κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: