Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Απόθεμα σιτηρών για 10 εβδομάδες μετρά η Gro Intelligence στις αποθήκες παγκοσμίως
Απόθεμα σιτηρών για 10 εβδομάδες μετρά η Gro Intelligence στις αποθήκες παγκοσμίως

Απόθεμα σιτηρών για 10 εβδομάδες μετρά η Gro Intelligence στις αποθήκες παγκοσμίως


Βέβαια, στις παραμονές του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, η επιδραστική Σάρα Μένκερ, ανακοίνωσε πως η ανθρωπότητα διαθέτει αποθέματα σιτηρών για μόλις 10 εβδομάδες.

Παιδί της Wall Street και CEO της Gro Intelligence, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αντλεί παγκόσμια γεωργικά δεδομένα από χιλιάδες βάσεις και αναπτύσσει ακριβή μοντέλα προσφοράς, ζήτησης και τιμολόγησης αγροτικών προϊόντων, η Σάρα Μένκερ συγκαταλέγεται στη λίστα του περιοδικού Times με τους 100 ανθρώπους του πλανήτη που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στην οικονομική ζωή.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προ ολίγων ημερών, σημείωσε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «απλώς έριξε λάδι σε μια φωτιά που έκαιγε εδώ και καιρό», τονίζοντας ότι η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν αποτελεί την κύρια αιτία έλλειψης σιτηρών. Ήταν οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας σε συνδυασμό με πιο επιθετικά καιρικά φαινόμενα, που σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις της Gro Intelligence αναίρεσαν όση πρόοδο πέτυχε τα προηγούμενα 20 χρόνια η Κίνα, βγάζοντας από το όριο της φτώχιας και την επισιτιστική ανασφάλεια σχεδόν μισό δισ. ανθρώπων.

Εκθέτοντας πλήθος στοιχειών υποστήριξε ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών στις μεγάλες καλλιέργειες φέτος, επιπλέον 400 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα βυθιστούν στην «επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι ειδικά σε ότι αφορά τα σιτηρά, ο κόσμος «επί του παρόντος έχει μόνο 10 εβδομάδες αποθεμάτων για να συντηρήσει την κατανάλωσή του».

«Οι συνθήκες σήμερα είναι χειρότερες από αυτές του 2007 και του 2008», ξεκαθάρισε η Σάρα Μένκερ. «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επίπεδα αποθέματος σιτηρών που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, ενώ η πρόσβαση σε λιπάσματα είναι πολύ περιορισμένη και η ξηρασία σε περιοχές καλλιέργειας σιταριού σε όλο τον κόσμο είναι η πιο ακραία που υπήρξε εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα ισχύουν επίσης για το καλαμπόκι και άλλα δημητριακά». «Το τονίζω αυτό γιατί στην Gro Intelligence πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε όλοι πως ακόμα κι αν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας τελειώσει αύριο, το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας δεν θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς συντονισμένη δράση».

Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 50 αρχηγοί κρατών, 300 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και περίπου 2.500 αξιωματούχοι από τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο, έβαλαν στο μικροσκόπιό τους τα δεδομένα της διεθνής αγοράς αγροτικών εμπορευμάτων και ζύγισαν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο ειδικός απεσταλμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Ντάβιντ Ναβάρο, προειδοποίησε ότι 94 χώρες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρή πείνα ή λιμό και ότι η αύξηση των τιμών απειλεί να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή σε περιοχές του πλανήτη με εύθραυστες ισορροπίες. O Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναπτύξουν μια στρατηγική για το πώς να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη παγκόσμια διατροφική «καταστροφή». «Το καθήκον εδώ στο Νταβός είναι να αναγνωρίσουμε ότι η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο», πρόσθεσε.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: