Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αποζημίωση ΕΛΓΑ για ζημιά από παγετό και στα μη ανθισμένα δέντρα
Αποζημίωση ΕΛΓΑ για ζημιά από παγετό και στα μη ανθισμένα δέντρα

Αποζημίωση ΕΛΓΑ για ζημιά από παγετό και στα μη ανθισμένα δέντρα


Από τη συνάντηση προέκυψε ότι εντάσσονται και  θα αξιολογηθούν με τους όρους του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και οι καλλιέργειες, οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και τυπικά δεν αποζημιώνονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Για τις καλλιέργειες αυτές  θα  καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε ότι η διαδικασία των εκτιμήσεων εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς στο έργο συμμετέχουν και 25 επιπλέον γεωπόνοι-εκτιμητές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης. Τέλος, έγινε αναφορά στο Σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου ο Οργανισμός να είναι σε θέση να προχωρήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων εγκαίρως, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία οι αγρότες θα εισέπρατταν  χρήματα από την διάθεση της παραγωγής τους στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε…

Το πράσινο φως για να δέχεται δηλώσεις ζημιών και να διεξάγει και τις σχετικές εκτιμήσεις για κινδύνους, οι οποίοι δεν καλύπτονται σήμερα από τον κανονισμό, όπως για παράδειγμα εκείνες που καταγράφονται στο προανθικό στάδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα ανάψει ο ΕΛΓΑ, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει και την αποζημίωσή τους. Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews οριστικοποιήθηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα, το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου και αφορά καλλιέργειες όπως τα κεράσια και τα μήλα, τα οποία αντιμετώπισαν φέτος σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο Οργανισμός να καταγράψει με ακρίβεια τις ζημίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και να τις εξατομικεύσει, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, όπως διευκρινίζεται, οι πόροι θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 140 εποχικών γεωπόνων, ώστε να συνδράμουν στο έργο του ασφαλιστικού φορέα. Από αυτούς, 68 προορίζονται για το κατάστημα της Βέροιας, 25 στην Κοζάνη, από 15 σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, 9 στην Πάτρα, 5 στην Τρίπολη, και από τρεις σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: