Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διεπαγγελματικές των άλλων κρίκων;
Το ελληνικό ελαιόλαδο και η απουσία θάρρους για συνειδητές επιλογές

Διεπαγγελματικές των άλλων κρίκων;


Εδώ και πολύ καιρό, ακόµα κι αν αντιµετωπίζονται µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για κάποια από τα επιµέρους θέµατα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, στα παραπάνω κρίσιµα ζητήµατα, όχι µόνο δεν υπάρχει αξιόλογη πρόοδος, αντίθετα καταγράφεται οπισθοδρόµηση. Όσο και να το βασανίζει κανείς, χωρίς συνεργατικά σχήµατα δεν µπορούν να προκύψουν οικονοµίες κλίµακος, δεν µπορεί να βελτιωθεί η διαπραγµατευτική θέση των αγροτών για καλύτερες τιµές, δεν µπορεί να επιστρέψει στον παραγωγό κάτι παραπάνω από την προστιθέµενη αξία που επιτυγχάνεται σε επόµενα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και η πίεση στις τιµές παραγωγού, κυρίως ως αποτέλεσµα του διεθνούς ανταγωνισµού και η δραµατική αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, καθίσταται σαφές ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δύσκολα θα µπορούσαν να διαθέτουν την οικονοµική επιφάνεια που απαιτείται για τη βελτίωση των οργανωτικών τους δοµών και την ενίσχυση του δείκτη που απηχεί την παραγωγικότητα.

Τον τελευταίο καιρό, µάλιστα, διαφαίνεται και κάποια παρανόηση. Κάποιοι, από άγνοια ή από σκοπιµότητα, δείχνουν να µπερδεύουν το συνεργατισµό στις τάξεις των αγροτών µε τις λεγόµενες διεπαγγελµατικές οργανώσεις στις οποίες, ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σηµασία. Οι εν λόγω οργανώσεις, είναι προφανώς χρήσιµες για την ευρύτερη βελτίωση των συνθηκών σε έναν κλάδο παραγωγής, δεν υποκαθιστούν ωστόσο τους αγροτικούς συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών. Όπως δεν βοηθούν στη βελτίωση της διπραγµατευτικής θέσης του παραγωγού και τη συναλλακτική του σχέση µε τους εµπόρους και τους µεταποιητές.
Υπάρχει µάλιστα ζωηρός ο κίνδυνος, ελλείψει ουσιαστικής εκπροσώπησης των αγροτών στα όργανα διοίκησης των διεπαγγελµατικών οργανώσεων, να αποδυναµωθεί περαιτέρω η θέση τους έναντι των λοιπών κρίκων της αλυσίδας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: