Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διπλή επιβεβαίωση για πριμ εξόδου αγροτών από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τη συνέντευξη Οικονόμου με Agrenda
Με το ύψος των ενισχύσεων θα υπολογίζεται το πριμ εξόδου λέει ο υφυπουργός

Διπλή επιβεβαίωση για πριμ εξόδου αγροτών από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τη συνέντευξη Οικονόμου με Agrenda

Όπως αποκαλύπτει σε στην Agrenda, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου (σελ. 42-43), για την ενεργοποίηση του Μέτρου στην Ελλάδα έχουν πέσει διάφορες ιδέες στο τραπέζι, και κατά την άποψή του το πριµ θα πρέπει να συνδέεται µε το ύψος των ενισχύσεων που λαµβάνουν οι αγρότες κοντά σε ηλικία σύνταξης βάση των δικαιωµάτων που έχουν και τα οποία θα παραχωρήσουν.

Από τη µία λοιπόν οι µεγάλοι σε ηλικία αγρότες που είχαν σκοπό να πουλήσουν, τώρα µπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις διατηρώντας την εκµετάλλευσή τους για λίγο καιρό ακόµα, ενώ, από την άλλη κάποιοι προσπαθούν να µεγιστοποιήσουν τον αριθµό δικαιωµάτων και στρεµµάτων, µε την ελπίδα ότι µπορεί µε αυτόν τον τρόπο να µεγιστοποιηθεί η µελλοντική τους πληρωµή βάσει αυτού του Μέτρου.

Άλλωστε, οι Έλληνες αγρότες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν µέχρι τέλος του έτους το σχέδιο των εθνικών αρχών για τη χρήση του Άρθρου 71 (παράγραφος 7) της νέας ΚΑΠ, το οποίο προβλέπει τη πριµοδότηση της διαδοχής στην εκµετάλλευση. ∆ηλαδή, την καταβολή χρηµατοδοτικής στήριξης σε αγρότες κοντά στα 67 που συνεργάζονται µε έναν νέο αγρότη έως ότου του µεταβιβάσουν τη γη.

Όσον αφορά αυτή την τεχνητή και συνάµα προσωρινή αύξηση της ζήτησης και µείωση της προσφοράς γης, είναι φαινόµενο που παρατηρείται φέτος στην Αγγλία, και συνδέεται όπως λένε οι µεσίτες µε το γεγονός πως το 2022 έχει ανακοινωθεί πως θα τρέξει ένα τέτοιο πρόγραµµα εξόδου αγροτών. Όπως µεταφέρουν οι ίδιοι παρατηρείται αύξηση έως 35% στις τιµές γης οι οποίες µάλιστα δεν έχουν καν δικαιώµατα ενίσχυσης. Φυσικά να ληφθεί υπόψη πως η περίπτωση της Αγγλίας είναι ιδιαίτερη λόγω  Brexit και τη σταδιακή κατάργηση των ενισχύσεων της ΚΑΠ έως το 2027. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα δείγµα γραφής για την επίδραση που έχει έστω και η ανακοίνωση ενός τέτοιου µέτρου.

Ο σκελετός του Μέτρου Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων

Σύµφωνα µε το πολυσέλιδο report «Πρόσβαση στην αγροτική γη» του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, που εξειδικεύει το Μέτρο «Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων» της νέας ΚΑΠ, ως τα κύρια σηµεία του προγράµµατος προτείνονται τα εξής:

Σύνδεση µέρος της ενίσχυσης µε τα εκτάρια που µεταβιβάστηκαν µε αύξηση της ανά εκτάριο ενίσχυσης αν αυτή φιλοξενεί αγροτικό εξοπλισµό ή ακίνητα όπως π.χ σταβλική µονάδα, σιλό, αποθήκη, αρδευτικό εξοπλισµό.

Το ύψος του πριµ θα είναι αρκετά διαφορετικό ανάλογα µε την καλλιέργεια και την έκταση.

Η µέση ετήσια ενίσχυση θα πρέπει να οριστεί άνω των 7.000 ευρώ, καθώς αν είναι µικρότερη δεν προσφέρει, σε κάθε περίπτωση, ένα αρκετά σηµαντικό κίνητρο για την εγκατάλειψη της δραστηριότητας που συνεπάγεται, εκτός εάν πρόκειται για µάλλον περιθωριακές εκµεταλλεύσεις (ή για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγµατικά συνταξιοδότηση).

agrenda

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: