Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Εν είδει επιστρεπτέας προκαταβολής το 80% της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι την 1η Ιουλίου όπως οι Ολλανδοί
Εν είδει επιστρεπτέας προκαταβολής το 80% της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι την 1η Ιουλίου όπως οι Ολλανδοί

Εν είδει επιστρεπτέας προκαταβολής το 80% της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι την 1η Ιουλίου όπως οι Ολλανδοί


Χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα της Ολλανδής υπουργού Γεωργίας, Κάρολα Σούτεν πως «το 70% τον Οκτώβριο είναι πολύ λίγο και πολύ αργά», όταν ανακοίνωσε πως οι Ολλανδοί αγρότες θα αρχίσουν να λαµβάνουν τις προκαταβολές σε ποσοστό 80% από την 1η Ιουλίου αξιοποιώντας τα κρατικά κονδύλια που έχει διαθέσει η χώρα για τη στήριξη των πληττόµενων κλάδων.

Σηµειώνεται εδώ πως και η Ελλάδα προσφέρει τη λεγόµενη επιστρεπτέα προκαταβολή µέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Αναπτυξιακή Τράπεζα), σε όλες τις πληττόµενες επιχειρήσεις, πλην όµως του αγροτικού τοµέα. Οπότε ο µηχανισµός υπάρχει αν και θέτει ορισµένες προϋποθέσεις για την καταβολή της ενίσχυσης, αλλά φαίνεται πως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές σε σχέση µε άλλες χώρες. Προς το παρόν, υπάρχει µόνο η δέσµευση Βορίδη για την «όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωµή της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και σε υψηλότερο ποσοστό».

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ολλανδία, λόγω αυτής της «πρώιµης» κατά 6 µήνες πληρωµής, οι λήπτες της ενίσχυσης θεωρείται πως θα έχουν και ένα πλεονέκτηµα τόκου, το οποίο οι Ολλανδοί υπολογίζουν στο 4%. Αυτό θα θεωρηθεί ενίσχυση de minimis. Από τον ∆εκέµβριο του 2020, θα πραγµατοποιηθούν οι άµεσες ενισχύσεις, µείον την προκαταβολή. Η Λετονία, αποφάσισε επίσης να διαθέσει τις άµεσες ενισχύσεις ως ένα βραχυπρόθεσµο δάνειο, αξιοποιώντας τους έκτακτους κανονισµούς κρατικών ενισχύσεων. Συγκεκριµένα θα πληρώσει όσους παραγωγούς δικαιούνται ενίσχυση άνω των 700 ευρώ, µε δικαιούχους όσους έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας φέτος. Ωστόσο, µε βάσει τα λειτουργικά οικονοµικά στοιχεία τους θα πρέπει εντός ενός από τους µήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο ή Ιούλιο να έχει µειωθεί ο τζίρος τους κατά 20%, σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2019. Επιπλέον, θα πρέπει τους πρώτους πέντε µήνες του 2020, η ρευστότητα του αγρότη να έχει µειωθεί αποδεδειγµένα. Παράλληλα είναι γνωστό ότι και η Ιταλία θα προχωρήσει στην καταβολή των άµεσων ενισχύσεων νωρίτερα, όπως πρώτη έγραψε η Agrenda.

Σε συνέντευξή του στο πολωνικό µέσο Expresso, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι υποστήριξε πως οι πληρωµές άµεσων ενισχύσεων δεν µπορούν να πραγµατοποιηθούν το καλοκαίρι, τουλάχιστον µε ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω των περιορισµών στον προϋπολογισµό. «Οι πληρωµές που γίνονται πριν το φθινόπωρο θα πρέπει να θεωρηθούν ως πληρωµές που εγγράφονται στον προϋπολογισµό του 2019. Το πρόβληµα είναι ότι οι πληρωµές για αυτή τη χρονιά έχουν καλύψει τον προϋπολογισµό. Προφανώς, ο προϋπολογισµός δεν αρκεί για τις πληρωµές δύο ετών, οπότε πρέπει να σεβαστούµε το χρονοδιάγραµµα», σηµείωσε συγκεκριµένα. Ωστόσο, εδώ πρόσθεσε πως αισθάνεται «βέβαιος» ότι η «έκτακτη ευελιξία» που δόθηκε από την Κοµισιόν στις άµεσες πληρωµές «θα επιτρέψει στους αγρότες να λάβουν τα χρήµατά τους πιο γρήγορα».

Σηµειώνεται εδώ πως η απάντηση του Επιτρόπου έρχεται ως απάντηση σε σχετικό αίτηµα της Πορτογαλίας, που φαίνεται πως δεν µπορεί να αξιοποιήσει τα κρατικά κονδύλια.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Μαΐου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: