
Eπένδυση σε τσιπς και προτηγανισμένη πατάτα από Ομάδα Παραγωγών στο Νευροκόπι
Σε µια απόπειρα να δώσει υπεραξία στο προϊόν προς όφελος των µελών της, η δραστήρια συλλογικότητα, µε τη συνδροµή της ΕΑΣ ∆ράµας, έχει δροµολογήσει την υλοποίηση µιας νέας µεγάλης επένδυσης, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, για τη δηµιουργία µονάδας µεταποίησης πατάτας.
«Καταθέσαµε σχετική πρόταση στο Ταµείο Ανάκαµψης και λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων ενηµερωθήκαµε πως άναψε το πράσινο φως για τη χρηµατοδοτική ενίσχυσή της, σε ποσοστό 55%, ενώ το υπόλοιπο του προϋπολογισµού θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισµό», εξηγεί στην Agrenda ο Ιωάννης Κεσκίνογλου, πρόεδρος της ΕΑΣ ∆ράµας.
Σύµφωνα µε το επιχειρησιακό πλάνο, προβλέπεται η δηµιουργία µιας µονάδας παραγωγής νωπής καθαρισµένης πατάτας, προτηγανισµένης, αλλά και σε µορφή τσιπς, η οποία θα πλαισιωθεί, επίσης, και µε πέντε θαλάµους συντήρησης και έναν θάλαµο ψύξης, σε µια εγκατάσταση συνολικής στεγασµένης επιφάνειας περίπου 10.000 τ.µ.
«Μας έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο ένα ακίνητο έκτασης 108 στρεµµάτων, ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ ∆ράµας, στο 2ο χιλιόµετρο Νευροκοπίου – ∆ράµας, όπου και θα κατασκευαστεί η νέα υποδοµή», σηµειώνει ο κ. Κεσκίνογλου, διευκρινίζοντας πως «ο στόχος µας είναι να αρχίσει η κατασκευή το ταχύτερο δυνατό, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2025».
Αναφορικά µε το σκεπτικό που οδήγησε την Οµάδα Πατατοπαραγωγών να λάβει την επενδυτική αυτή απόφαση, ο συνοµιλητής µας αναφέρει ότι τα κριτήρια είναι καθαρά επιχειρηµατικά. «Κάθε χρόνο η χώρα µας εισάγει περίπου 100.000 τόνους προτηγανισµένη πατάτα. Προφανώς εδώ υπάρχει µια ευκαιρία, την οποία µπορούµε να την αξιοποιήσουµε. Έχουµε ένα brand γεωγραφικής ένδειξης και θα προσπαθήσουµε να του δώσουµε προστιθέµενη αξία για τους 49 παραγωγούς της οµάδας, που καλλιεργούν περί τα 5.000 στρέµµατα στην περιοχή. Στα τσιπς σίγουρα υπάρχει ήδη ανταγωνισµός στην Ελλάδα, αλλά θα το δοκιµάσουµε», υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ ∆ράµας.
Συνολικά στη λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου καλλιεργούνται ετησίως γύρω στα 20.000 στρέµµατα µε πατάτα και όπως µας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Απόστολος Βεσµέλης, η εµπορική περίοδος του 2022-23, εξελίσσεται ικανοποιητικά. «Θα έλεγα πως στις αποθήκες έχει αποµείνει, αυτή τη στιγµή, περί το 20%-30% της παραγωγής. Οι τιµές παραγωγού παίζουν στα 45 έως 55 λεπτά το κιλό, έναντι 30-35 λεπτών αντίστοιχα πέρυσι, αλλά σε µεγάλο βαθµό αυτή η αύξηση εξανεµίζεται από την άνοδο του κόστους παραγωγής, το οποίο από τα 900 ευρώ το στρέµµα, πήγε πέρυσι στα 1.200 ευρώ το στρέµµα» σηµειώνει ο έµπειρος παραγωγός, ο οποίος καλλιεργεί 130 στρέµµατα πατάτας στο χωριό Περιθώρι του Κάτω Νευροκοπίου.
Πάσχουν οι έλεγχοι σε εισαγωγές, πιέζεται η ντόπια πατάτα
Η ζήτηση για πατάτα, ειδικά µετά τις γιορτές έχει µειωθεί, γιατί άρχισαν οι εισαγωγές από Αυστρία, Γαλλία, Γερµανία και σε λίγο από Αίγυπτο. «Οι πιο πολλές εισαγόµενες πατάτες πωλούνται ως ελληνικές γιατί, παρά την αυστηροποίηση των ποινών, οι έλεγχοι πάσχουν µε συνέπεια να πιέζεται η ελληνική πατάτα», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Απ. Βεσµέλης. Στην Άνω Βροντού, που παραδοσιακά ξεκινά να πουλά µόλις τελειώσει το Νευροκόπι, το 90% της παραγωγής είναι στις αποθήκες. «Η κίνηση είναι υποτονική για την ώρα», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Βροντούς, Βασίλης Μιχτσόγλου, ενώ για τις τιµές λέει ότι στις πράξεις που έχουν γίνει ξεκινούν από 50 λεπτά και φτάνουν 60 – 62 λεπτά έναντι 54 λεπτών πέρυσι. Στην Κοζάνη, λέει ο παραγωγός Απόστολος Ταϊγανίδης, το προϊόν πωλείται µε 60 λεπτά ενώ για το 2023, σύµφωνα µε τον επικεφαλής του καταστήµατος αγροεφοδίων, ∆ηµήτρη Χρηστίδη, καλή τιµή, στα 30 λεπτά από 21 λεπτά δίνουν τα συµβόλαια µε τις βιοµηχανίες.