Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Επίδραση της βιταμίνης B6 στο άγχος και την κατάθλιψη – Mediteam
Υποκατάστατα αλατιού και υπέρταση - Mediteam

Επίδραση της βιταμίνης B6 στο άγχος και την κατάθλιψη – Mediteam


Σε αυτήν την κλινική μελετη , σε 478 νεαρούς ενήλικες χορηγήθηκε τυχαιοποιημένα είτε Βιταμίνη Β6 (100 mg pyroxidine hydrochloride) ,είτε Βιταμίνη Β12 (1000 mg methylcobalmin)  ή placebo καθημερινά για ένα μήνα.

Η μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αλλά η βιταμίνη Β6 έκανε μια στατιστικά σημαντική διαφορά στο άγχος.

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα απαραίτητο συνένζυμο για τη σύνθεση της ντοπαμίνης, της επινεφρίνης, του GABA, της μελατονίνης, της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης.

Ακόμη και η ήπια ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη σύνθεση GABA και σεροτονίνης.

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα συνένζυμο που συμμετέχει στη σύνθεση του GABA ( ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή με αντίθετη δράση απο το glutamate ). Στο παρακατω link μπορειτε να δειτε το video μου για τη δράση των GABA και glutamate . Αυξημένα επίπεδα GABA μειώνουν τα επίπεδα του άγχους .

Συνοψίζοντας , οι ερευνητές συνέκριναν τη λήψη συμπληρωμάτων για 1 μήνα

α/ βιταμίνης Β6 ή

β/ Β12 ή

γ/ τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου σε 478 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 συσχετίστηκε με μείωση του άγχους με στατιστική σημαντικότητα και με μια τάση προς μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Disclaimer : το κείμενο αυτό εχει καθαρά ενημερωτικό σκοπό . Για τη φαρμακευτικη σας αγωγή , αλλά και για τα συμπληρώματα διατροφής απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να καθορίσει την αγωγή σας και τη δοσολογία της .

Βιβλιογραφία :

1/Field, D. T., Cracknell, R. O., Eastwood, J. R., Scarfe, P., Williams, C. M., Zheng, Y., & Tavassoli, T. (2022). “High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression.” Human Psychopharmacology, e2852

2/Kennedy D.O. “B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review” Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68.

3/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2852

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: