Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική H κουλτούρα του αφυπνισμού
H κουλτούρα του αφυπνισμού

H κουλτούρα του αφυπνισμού


Μια νέα πολιτιστική συναίνεση µπορεί να αναπτυχθεί κάτω από την επιφάνεια, επωαζόµενη σε ιδρύµατα της ελίτ, ιδίως σε πανεπιστήµια, προτού αναδυθεί κυρίαρχη και πλήρως διαµορφωµένη φαινοµενικά εν µία νυκτί. Μια τέτοια διαδικασία κρυφής εξέλιξης εξηγεί την επιδροµή της σύγχρονης νέας κουλτούρας του «αφυπνισµού», στην οποία η ελευθερία του λόγου καταστέλλεται όλο και περισσότερο στο όνοµα της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας.

Για όσους είναι συνηθισµένοι στην παλαιότερη, φιλελεύθερη παράδοση, µια τόσο γρήγορη αντιστροφή µοιάζει αρχικά µε αστείο. Καθώς η νέα πραγµατικότητα επιµένει, γίνεται δελεαστικό να αποδοθεί η αλλαγή αυτή σε µια κάποια συνωµοσία. Πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουµε πίσω δεκαετίες αν θέλουµε να κατανοήσουµε τις πνευµατικές ρίζες της σηµερινής πολιτιστικής αλλαγής. Η απάντηση βρίσκεται στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και στις θεωρίες της Νέας Αριστεράς. Οι κύριοι στοχαστές αυτού του κινήµατος, ιδίως ο Χέρµπερτ Μαρκούζε, επιδίωξαν πράγµατι να καταρρίψουν τα δυτικά οικονοµικά και τις κοινωνικές νόρµες µέσω µιας «µακράς πορείας» για την κατάληψη βασικών πολιτιστικών θεσµών. Η κατανόηση της βαθύτερης προέλευσης της σηµερινής πολιτιστικής αλλαγής αποκαλύπτει τρία βασικά µαθήµατα:

1. Η σιωπή είναι βία: Η καταστολή της συζήτησης είναι τοξική. ∆ηµιουργεί τις συνθήκες στις οποίες τα σφάλµατα της πολιτικής µπορούν να ριζώσουν και να επιµείνουν για γενιές.

2. Οι ρυθµίσεις διαµορφώνουν τον πολιτισµό: Η υπερρύθµιση είναι ένας σηµαντικός µοχλός της σηµερινής ανελεύθερης αλλαγής στον πολιτισµό. Η κριτική έναντι των αντιπαραγωγικών κανόνων και η κατάργηση περισσότερων λανθασµένων ρυθµίσεων είναι ένας πρακτικός τρόπος αντιµετώπισης βραχυπρόθεσµα.

3. Οι πολιτιστικοί πόλεµοι είναι µακροχρόνιοι πόλεµοι: Μια µετατόπιση που αναπτύσσεται επί τόσο καιρό δεν θα αντιστραφεί από τη µια µέρα στην άλλη. Ωστόσο, το ίδιο το IEA ιδρύθηκε για να πολεµήσει στον µακρύ πόλεµο της πολιτιστικής ανανέωσης. Μπροστά σε µια νέα κουλτούρα ανελευθερίας, το όραµα του Χάγιεκ εξακολουθεί να είναι η καλύτερη µακροπρόθεσµη απάντηση.

*Συγγραφέα και αναπληρωτή αρχισυντάκτη του Smith magazine

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: