Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Η δυναμική της συμβολαιακής επεκτείνεται σε φρούτα και λαχανικά
Τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα και οι ψηφιακές ανάγκες

Η δυναμική της συμβολαιακής επεκτείνεται σε φρούτα και λαχανικά


Ακόμα περισσότερες αναφορές γίνονται στα φρούτα και τα λαχανικά πλέον, έναν τομέα της αγροτικής παραγωγής χωρισμένο προϊοντικά ανάμεσα σε μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ παραγωγών και εταιρειών από τη μία, αλλά και έναν τεχνητό κατακερματισμό που επιβάλλουν οι μεσίτες από την άλλη.

Αυτή η δυναμική θέλει να επεκταθεί τώρα και σε προϊόντα με ρηχό παρελθόν σε αυτού του είδους τις συναλλακτικές σχέσεις, όπως είναι η πατάτα, όπου ήδη οι εταιρείες εισροών έρχονται να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ποικιλίες που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις ανάγκες της βιομηχανίας. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραγωγών που αλλάζουν καλλιέργειες αναζητώντας το συμβόλαιο που θα επιτρέψει να εστιάσουν αποκλειστικά στις «υποχρεώσεις» τους στο χωράφι.

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές προεκτάσεις αυτής της τάσης, ακούγεται ότι οι σχεδιασμοί για αφομοίωση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης ξεκλειδώνουν δυνατότητες δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους για όσους παραγωγούς θέλουν να εμπλακούν στο πεδίο της συμβολαιακής. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς.

Με αιχμή αυτήν τη νέα κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν οι διαχειριστικές αρχές της Ευρώπης στην πρωτογενή παραγωγή, έρχεται ακόμα μια διευκόλυνση. Ως γνωστόν, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για κίνητρα ανάπτυξης εταιρειών φιλοδοξεί να εισάγει το θεσμό της συνεργασίας επιχειρήσεων και συμπεριλαμβάνει και τη συμβολαιακή γεωργία, σε μια κίνηση που έρχεται να τονώσει την ρευστότητα των ενεργών αγροτών. Στα βασικά φορολογικά κίνητρα μάλιστα περιλαμβάνεται η απαλλαγή για τρία έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών.

Όλα αυτά είναι αναγκαία, αφού το μέλλον της αγροδιατροφής συνδέεται περισσότερο από ποτέ με πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και ποιότητας, διευρύνοντας και την αγορά της βιολογικής παραγωγής. Όλες αυτές οι αυξημένες απαιτήσεις δεν μπορεί παρά να συνδέονται και με τη στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο της ΕΕ, που αν και δεν έχει να δώσει ακόμα κάτι χειροπιαστό, είναι βέβαιο ότι θα έρθει και ότι θα αιφνιδιάσει, με τον ίδιο τρόπο που αιφνιδιάζει σήμερα ο περιορισμός της χρήσης λιγνίτη, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Όσο πάντως ενισχύεται όλο αυτό το νέο πλαίσιο, έρχονται στην επιφάνεια διαχρονικές ανησυχίες των αγροτών. Κρίσιμο είναι να εξασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις ότι η σύναψη συμβολαίων με μεγαθήρια της αγροδιατροφής δεν θα γυρίσει μπούμερανγκ στους παραγωγούς, εγκαινιάζοντας μια ιδιότυπη φεουδαρχικής αντίληψης παραγωγική ισορροπία. Γύρω από αυτό άλλωστε περιστρέφονται οι ενστάσεις των παραγωγών.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: