Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ηλεκτρική ζιζανιοκτονία: Ακριβής έλεγχος με λιγότερη ενέργεια λέει η RootWave
Ηλεκτρική ζιζανιοκτονία: Ακριβής έλεγχος με λιγότερη ενέργεια λέει η RootWave

Ηλεκτρική ζιζανιοκτονία: Ακριβής έλεγχος με λιγότερη ενέργεια λέει η RootWave


Ανεξάρτητες δοκιμές της μηχανής Volta της RootWave συνδεδεμένης σε τρακτέρ, σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ζαχαρότευτλων, έδειξαν ότι το ηλεκτρικό σύστημα βοτανίσματος παρέχει πλήρη έλεγχο των ζιζανίων. Οι δοκιμές της ίδιας της RootWave δείχνουν ότι ο κατοχυρωμένος με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έλεγχος ζιζανίων υψηλής συχνότητας χρησιμοποιεί μόνο το ένα πέμπτο των ζιζανιοκτόνων ανά 10 στρέμματα. Σύμφωνα με την Rootwave, το Volta συγκρίνεται ακόμη καλύτερα με άλλες εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου ζιζανίων, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό υψηλού ελέγχου και χαμηλής χρήσης ενέργειας.

Εμπορική διάθεση του Volta

Η εταιρεία με έδρα το Warwickshire σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Volta στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη για καλλιέργειες φρούτων και καλλιέργειες μεγάλης έκτασης τα επόμενα χρόνια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrew Diprose δήλωσε: «Σε ανεξάρτητες δοκιμές η Volta παρέχει καλύτερο έλεγχο των ζιζανίων σε λιγότερες επεξεργασίες χωρίς επιπτώσεις στην καλλιέργεια ή στο έδαφος. Έχουμε ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει χαμηλού κόστους έλεγχο των ζιζανίων που βοηθά τη φύση να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα.

«Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχει πλήρη έλεγχο των ζιζανίων βράζοντας τα ζιζάνια από τη ρίζα προς τα πάνω. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μεθόδους που κόβουν ή καίνε το ζιζάνιο πάνω από την επιφάνεια, αφήνοντας τις ρίζες», σημειώνει ο Andrew Diprose.

Έως και 100% έλεγχος με την ηλεκτρική αντιμετώπιση

Οι δοκιμές του Volta της RootWave διεξήχθησαν σε εμπορικές καλλιέργειες αραβοσίτου και ζαχαρότευτλων στο Warwickshire και το Norfolk φέτος. Το μηχάνημα παρείχε έως και 100% έλεγχο, είχε μέσο έλεγχο 99% σε ένα σημείο δοκιμής ζαχαρότευτλων ενώ παρείχε και καλύτερη απόδοση στα ζιζανιοκτόνα, σε όλες τις περιπτώσεις. Σε όλες τις δοκιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Volta βελτίωσε τον έλεγχο που παρείχαν τα ζιζανιοκτόνα ακόμη και πάνω από 60%.

Καμία ζημιά στις καλλιέργειες με ηλεκτρικό τρόπο

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε όλες τις δοκιμές του Volta σε ζαχαρότευτλα και καλαμπόκι δεν υπήρχαν ενδείξεις φυτοτοξικών επιδράσεων που να σχετίζονται με οποιοδήποτε ρυθμό εφαρμογής ή ταχύτητες προώθησης. Αναφορικά μάλιστα με τις επιδράσεις σε οργανισμούς μη στόχους δεν υπήρξαν επιπτώσεις που να σχετίζονται με κάποια εφαρμογή του Volta.

Πλήρης έλεγχος και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Το Volta της RootWave τροφοδοτείται από τρακτέρ, με τη γεννήτρια να λειτουργεί από το μπροστινό PTO. Στις δοκιμές της ίδιας της εταιρείας, επιτεύχθηκε αποτελεσματικός έλεγχος ζιζανίων από μόλις 50 megajoules (MJ) ενέργειας ανά 10 στρέμματα (καταγεγραμμένο εύρος 50-98 Mj/Ha) – σε σύγκριση με χρήση ζιζανιοκτόνων άνω των 500 Mj/Ha, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγή και τη διανομή των χημικών.

Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου ζιζανίων κυμαίνονται από 800 Mj/Ha έως πάνω από 8.000. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής συχνότητας σε πάνω από 18 kilohertz (kHz) για τον έλεγχο των ζιζανίων με το σκεπτικό ότι είναι σίγουρα ασφαλέστερη από το DC ή τα τυπικά 50 Hertz (Hz).

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της έρευνας, Rob Diprose, δήλωσε: «Η τεχνολογία μας είναι τεχνολογία αιχμής. Η ιδέα της παρουσίας ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει το ζιζάνιο, το έδαφος και μετά την επιστροφή είναι σχετικά απλή. Ωστόσο, κάνουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Χρησιμοποιούμε κυματομορφές, που είναι εγγενώς πιο ασφαλείς, και συστήματα ελέγχου που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε κάθε joule ενέργειας που ρέει μέσω του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Η ικανότητά μας να ελέγχουμε την ενέργεια με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι μπορούμε να παρέχουμε πραγματικά στοχευμένη θεραπεία και να προσφέρουμε τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό έλεγχο των ζιζανίων που είναι διαθέσιμος».

Πηγή:  Future Farming

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: