Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Κινητικότητα και εξαγορές στην εγχώρια αγορά τροφίµων
Κινητικότητα και εξαγορές  στην εγχώρια αγορά τροφίµων

Κινητικότητα και εξαγορές στην εγχώρια αγορά τροφίµων


Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος χτίζει αυτή την περίοδο έναν νέο ισχυρό όµιλο στα τρόφιµα  που βλέπει σύντοµα και το δρόµο προς το Χρηµατιστήριο Αθηνών µετά την ολική εξαγορά της ιστορικής σοκολατοβιοµηχανίας ΙΟΝ και την απόκτηση ισχυρού ποσοστού στη ΜΕΒΓΑΛ.  Στον ίδιο όµιλο θα υπάγονται επίσης και οι νεοαποκτηθείσες εταιρίες που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του το 2022, µε απόκτηση της πλειοψηφίας στην εταιρεία Ελληνικοί Χυµοί Α.Ε. µαζί µε το fund EOS Capital Partners, επικεφαλής του οποίου είναι ο Απόστολος Ταµβακάκης, αλλά και των εταιρειών Έδεσµα και Αµβροσία µε δραστηριότητα στην παραγωγή αλλαντικών και έτοιµων σαλατών.

H κινητικότητα στη ∆έλτα

Μία ακόµα χαρακτηριστική περίπτωση της εικόνας του κλάδου των τροφίµων αποτελεί η γαλακτοβιοµηχανία ∆έλτα µε την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, United Milk Company, από τον όµιλο Ελληνικά Γαλακτοκοµεία των αδελφών ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη. Η ∆έλτα αποφάσισε να διαθέσει µία υγιή παραγωγική εγκατάσταση στη γειτονική χώρα µε τζίρο 52,5 εκατοµµυρίων ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 1,65 εκατοµµύρια ευρώ το 2021. Μέσα στη χρονιά που διανύουµε η ίδια εταιρεία έκανε κινήσεις για την πώληση των δύο εργοστασίων που διατηρεί στον Ταύρο, από όπου αποχώρησε µεταφέροντας την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος στο εργοστάσιο που διατηρεί στον Άγιο Στέφανο το 2020. Το συγκεκριµένο εργοστάσιο προορίζεται µε βάση το υπογραφέν προσύµφωνο αγοραπωλησίας για τον όµιλο The Mart Cash & Carry της οικογένειας Σκλαβενίτη. Σε ό,τι αφορά την τρίτη κίνηση της ∆έλτα, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά στην πώληση του εργοστασίου που κατά το παρελθόν γινόταν η παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ «Βλάχα». Νέος ιδιοκτήτης εκτός απροόπτου θα είναι ο Γιώργος Μπίκας του οµίλου Μπίκα µε έδρα τη Βέροια, ο οποίος έχει ευρεία δραστηριότητα στα τρόφιµα από τη σφαγή ζώων (ως ιδιοκτήτης των σφαγείων Έδεσσας), έως και την επεξεργασία και τυποποίηση κρέατος καθώς, στο κρασί µέσω της εµπορικής εταιρείας Vinalia, αλλά και στην ωρίµανση µπανάνας.

Tρία «χτυπήµατα» από Ελληνικά Γαλακτοκοµεία

Από πλευράς του ο όµιλος Ελληνικά Γαλακτοκοµεία ισχυροποιεί ακόµα περισσότερο τη θέση του στην αγορά των Βαλκανίων µε την εξαγορά της United Milk Company από τη ∆έλτα, καθώς ήδη διατηρεί ισχυρή παρουσία τόσο στη Ρουµανία µε τη θυγατρική Tyrom και τη Fabrica de Lapte Brasov, έχοντας επενδύσει ποσό που ξεπερνάει τα 150 εκατοµµύρια ευρώ στη συγκεκριµένη αγορά τα τελευταία 11 χρόνια. Μάλιστα οι αδελφοί Σαράντη έχουν ήδη δραστηριότητα και παραγωγή στη Βουλγαρία µε τη θυγατρική τους Tyrbul, ενώ πλέον µέσω της εξαγοράς αυτής ενισχύονται ακόµα περισσότερο τόσο τοπικά, όσο και στη βαλκανική αλλά και ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Η επιχείρηση των αδελφών Σαράντη έκανε µέσα στον Αύγουστο την κίνηση να αποκτήσει παραγωγικό έρεισµα και στην κυπριακή αγορά µε την απόκτηση του 49% της τοπικής βιοµηχανίας, Ν.Θ. Κουρούσιης και προοπτική για απόκτηση του 100% των µετοχών της σε δεύτερο χρόνο. Θυµίζουµε ότι ο ελληνικός όµιλος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επένδυσης για την κατασκευή νέας βιοµηχανικής µονάδας στη Μεγαλόνησο µε αντικείµενο την παραγωγή χαλουµιού, ενός προϊόντος µε έντονη εξαγωγική προοπτική και ζήτηση από αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία. Σύντοµα όµως αναµένεται και η ενεργοποίηση της Αγνό, καθώς τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία απέκτησαν την βορειοελλαδίτικη βιοµηχανία που παρέµενε ανενεργή από το 2013, στη διάρκεια της φετινής άνοιξης. Η αρχή εκεί αναµένεται ότι θα γίνει µε το παγωτό, γεγονός που ανοίγει ένα ακόµα πεδίο δραστηριότητας για την επιχείρηση.

Η επιστροφή του Χρήστου Πλεξίδα στην γαλακτοβιοµηχανία

Στις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την αγορά των τροφίμων εντάσσεται και η κίνηση του επιχειρηματία Χρήστου Πλεξίδα, να αποκτήσει την προβληματική βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, Δελφοί, με έδρα το Μεσολόγγι. Η εταιρεία που κατά το παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Δανιγγέλη βρέθηκε αντιμέτωπη με υψηλές υποχρεώσεις και δανεισμό. O X. Πλεξίδας υπήρξε μέτοχος μαζί με τους αδελφούς του Σωτήρη και Βαγγέλη στην οικογενειακή βιομηχανία La Farm, πριν ο τελευταίος αποκτήσει το σύνολο των μετοχών.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: