Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Με 55 εκατ. δυνατή η διετής παράταση στα Βιολογικά λέει ο ΓΕΩΤΕΕ
Με 55 εκατ. δυνατή η διετής παράταση στα Βιολογικά λέει ο ΓΕΩΤΕΕ

Με 55 εκατ. δυνατή η διετής παράταση στα Βιολογικά λέει ο ΓΕΩΤΕΕ


 Στη σχετική επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του παραρτήματος, Δημήτριος Ντογκούλης, γίνεται αναφορά και στην τοποθέτηση Βορίδη σχετικά με «άσκοπη» παράταση: «Απαντήσεις όπως δεν «κρίνεται σκόπιμη» μάλλον θα πρέπει να μπαίνουν στη σωστή ζυγαριά πριν δοθούν», αναφέρει συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του ΓΕΩΤΕΕ ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας αυτών των παραγωγών έχουν σε μεγάλη μερίδα συνδεδεμένη την καλλιέργεια των βιολογικών καλλιεργειών με πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, αυτό συνεπάγεται ότι θα εισπράττουν χρήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας για να πληρώσουν τους πιστοποιητικούς οργανισμούς της βιολογικής γεωργίας.

Αναλυτικά ο ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει στην τοποθέτησή του:

Με λύπη μας διαπιστώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα πως οι ενέργειες σχετικά με την παράταση του Προγράμματος Μέτρο 11.1.1 ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟ 2017 έχουν παγώσει.

Δεχόμαστε συνεχόμενες οχλήσεις από μελετητές, γραφεία μελετητών, από μεμονωμένους παραγωγούς αλλά και από συνεταιριστικές οργανώσεις για την πιθανή έκδοση διετούς παράτασης όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Θεωρούμε την αναμονή λανθασμένη διότι:

Α) Η βιολογική – οργανική καλλιέργεια αποτελεί ίσως μία από τις κυριότερες στρατηγικές πολιτικές στην Ε.Ε όπως και στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια

Β) Το πρόγραμμα ορίζει ότι με τη λήξη της τριετούς μετατροπής οι παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα διατήρησης μετά από νέα προκήρυξη, είναι λοιπόν άδικο για έναν βιοκαλλιεργητή που κόπιασε και επένδυσε για να παράγει βιολογικά όταν έρθει η ώρα να το κάνει πράξη το κράτος να σταματά να τον ενισχύει για αυτή του την προσπάθεια.

Γ)Οι 6.500 παραγωγοί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την χειμερινή καλλιέργεια του 2020 με βιολογικό προσανατολισμό θα είναι άδικο να μην επιδοτηθούν για τη συγκεκριμένη δράση.

Δ) Επειδή ακούμε παράλογες απαντήσεις ότι το ποσό το οποίο θα κοστίσει το υπόλοιπο του προγράμματος είναι υπέρογκο κ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στη παρούσα χρονική περίοδο, σας γνωστοποιούμε ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνιμα περίσσευαν χρήματα λόγω της υπερδέσμευσης ποσού της επιλέξιμης καλλιέργειας ανά ΑΦΜ. Το ποσό δε που θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί η διετής παράταση του προγράμματος θα είναι λιγότερο από 55.000.000 €.

Ε) Οι 6.500 παραγωγοί της προκήρυξης του 2017 θα είναι οι μοναδικοί αδικημένοι αυτής της προγραμματικής περιόδου. Οι προκηρύξεις της διατήρησης είναι ούτως η άλλως 5ετής. Οι προκηρύξεις της Μετατροπής του 2019, η δέσμευση των οποίων θα λήξει το 2022,συνεπώς θα μπουν στη νέα προγραμματική περίοδο για διατήρηση (ως παλιοί). Οι μόνοι που θα παραμείνουν στην τριετία είναι αυτοί της Μετατροπής του 2017.

Ζ) Ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας αυτών των παραγωγών έχουν σε μεγάλη μερίδα συνδεδεμένη την καλλιέργεια των βιολογικών καλλιεργειών με πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, αυτό συνεπάγεται ότι θα εισπράττουν χρήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας για να πληρώσουν τους πιστοποιητικούς οργανισμούς της βιολογικής γεωργίας. Το πιο πιθανό είναι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη των φορέων πιστοποίησης

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαία την διετή παράταση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί πλήττεται τεράστια μερίδα του αγροτικού χώρου. Απαντήσεις όπως δεν «κρίνεται σκόπιμη» μάλλον θα πρέπει να μπαίνουν στη σωστή ζυγαριά πριν δοθούν.

Αναμένουμε για δικές σας ενέργειες και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Αναλυτικά η σχετική τοποθέτηση Βορίδη, στην οποία αναφέρεται η επιστολή:

ΘΕΜΑ: «Μέτρο 11 ‘‘Βιολογικές καλλιέργειες’’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020» ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 1793/8-11-2019

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χ. Κέλλας, σας πληροφορούμε τα εξής: Μέχρι σήμερα έχει ήδη δεσμευθεί σε προσκλήσεις, εντάξεις και νομικές δεσμεύσεις για νέες δράσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις το 95% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Συγκεκριμένα, για το Μέτρο 11 ‘‘Βιολογικές καλλιέργειες’’, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο αξιοποίησης της δυνατότητας υπερδέσμευσης, έχει γίνει σημαντική υπερδέσμευση πόρων επί των νέων Προσκλήσεων που εκδόθηκαν, ύψους 90 εκατ. €, γεγονός που συμβάλλει σε σημαντικό ποσό πληρωμών ετησίως έως το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου και βεβαίως στην υψηλή απορρόφηση του ΠΑΑ. Η δυνατότητα έκδοσης νέας Πρόσκλησης για τους ήδη δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 ‘‘Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους’’ του Μέτρου 11 ‘‘Βιολογικές καλλιέργειες’’ του ΠΑΑ 2014-2020, στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει απόσβεση της υπερδέσμευσης που δόθηκε στις νέες Προσκλήσεις του Μέτρου 11, ενώ ταυτόχρονα οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, έως και την ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, σε μέτρα όπως της εξισωτικής αποζημίωσης, των σχεδίων βελτίωσης κ.λπ., είναι ιδιαίτερα αυξημένες. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: