Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μειωμένη 6,8% η παραγωγή σίτου και 20% αραβόσιτου στην ΕΕ το 2022 σύμφωνα με τις προβλέψεις Copa Copega
Μειωμένη 6,8% η παραγωγή σίτου και 20% αραβόσιτου στην ΕΕ το 2022 σύμφωνα με τις προβλέψεις Copa Copega

Μειωμένη 6,8% η παραγωγή σίτου και 20% αραβόσιτου στην ΕΕ το 2022 σύμφωνα με τις προβλέψεις Copa Copega


Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της Copa Copega, στα πλαίσια συνάντησης στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει ο οργανισμός τον περασμένο Ιούλιο. Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 269 εκατ. τόνους, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 6,8% σε σύγκριση με την συγκομιδή του 2021. Παράλληλα, μια πιο θετική τάση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (31,9 εκατ. τόνοι, +7,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,92 εκατομμύρια τόνοι, 5,1%).

Παρά τις σχεδόν ίδιες εκτάσεις που θα σπαρθούν το 2021 και το 2022, η μείωση των στρεμματικών αποδόσεων στα περισσότερα σιτηρά έριξε κατακόρυφα την παραγωγή το 2022.

Η καλοκαιρινή ξηρασία, που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, είχε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην συγκομιδή αραβοσίτου, με την παραγωγή να ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Η παραγωγή σκληρού σίτου αντιμετώπισε επίσης σημαντική υποχώρηση με συγκομιδή 7,4 εκατ. τόνων, ποσότητα μειωμένη κατά 7, %. Αντίστοιχα, μικρότερη πτώση της τάξης του 2,5% παρουσίασε η παραγωγή μαλακού σιταριού, φτάνοντας τους 125,6 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο η παραγωγή κριθαριού αναμένεται ότι θα παραμείνει σταθερή με 51 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής.

Ανοδική τάση για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων

Για τις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών, η κατάσταση είναι πιο θετική με αποτελέσματα πάνω από το ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (>5%).

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιοκράμβης ανέκαμψε στους 19,5 εκατ. τόνους ως αποτέλεσμα της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η έκταση σποράς ηλίανθου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στην ΕΕ, η παραγωγή ανήλθε σε 9,6 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η παραγωγή σόγιας στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, καθώς η χαμηλότερη μέση απόδοση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καλλιεργούμενων χωραφιών (+17,4%).

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως η φάβα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 5% χάρη στις καλές συγκομιδές στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Η εικόνα που παρουσιάζεται στην καλλιέργεια σιτηρών στην Ευρώπη, θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Copa Copega, η μεταβλητότητα των τιμών που συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις, τον πληθωρισμό, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την αύξηση του κόστους παραγωγής καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και πάλι, ενώ οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες να διαθέσουν τα προϊόντα τους, αναμένεται ότι θα έχει συνέπειες και στις παραγωγές για το 2023, σε απόδοση,  ποιότητα αλλά και στον τύπο των καλλιεργειών, που φυτεύονται. «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να ενεργεί για να καταστήσει την αγορά λιπασμάτων πιο διαφανή, να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και να εγγυάται τον εφοδιασμό για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνει η ανακοίνωση της Cope Copega.

Η σχετική ανακοίνωση της Copα Copega διαθέσιμη εδώ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: