Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μετ’ εμποδίων οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία
Μετ’ εμποδίων οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Μετ’ εμποδίων οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία


 Μπλόκο επιχείρησε η αστυνομία στον κόμβο του Ε65 έξω από την Καρδίτσα την ώρα που τα πρώτα τρακτέρ κατέφθασαν στο σημείο με σκοπό να παραταχθούν στο οδόστρωμα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ μερικές ώρες αργότερα περίπου 120 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο επί της Επ. Ο. Καρδίτσας – Παλαμά.

Στην πρώτη τους προσπάθεια συγκέντρωσης οι Καρδιτσιώτες αγρότες προσπέρασαν τελικά με τα πόδια το μπλόκο των αστυνομικών και ανέβηκαν πάνω στον Ε65 για τη γενική συνέλευση με κεντρικό τους σύνθημα «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» προτού μεταβούν στο τοπικό δίκτυο Καρδίτσας Παλαμά.

Ενισχύσεις αναμένει το μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου για την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Με βάση τον προγραμματισμό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και μόλις κόπασε η βροχή τα τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν την εμφάνισή τους στον Πλατύκαμπο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σε τοπικά μέσα, οι αγρότες αναμένουν οι αγρότες αναμένουν ενισχύσεις από αύριο για ενίσχυση του μπλόκου.

Με «ψαλιδισμένη» τη συμμετοχή λόγω της κακοκαιρίας βγήκαν στο κόμβο Γαλήνης – έξω από τη Λάρισα – τα πρώτα τρακτέρ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν σε πανθεσσαλική σύσκεψη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη.

Σημειώνεται ότι η έξοδος των τρακτέρ της επαρχίας Φαρσάλων δεν έγινε τελικά την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ενώ η κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επομένη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Πανθεσσαλική σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων για «το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών», για το γεγονός ότι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, αφού ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές, το αγροτικό ρεύμα, όπου πρόσφατα έγιναν αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και επιπλέον να αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι και στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα για τους αγρότες, ενώ πολλά είναι τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

-Να συνεχιστούν οι συσκέψεις του κάθε Αγροτικού Συλλόγου

-Να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από το Σάββατο και να παρθούν αποφάσεις για ολιγοήμερα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη. Όπως τονίστηκε, οι κινητοποιήσεις αυτές θα δώσουν παράλληλα έναυσμα κλιμάκωσης του αγώνα σε όλη τη χώρα, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκέμβρη.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: