Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Μπορεί η χρήση της διπλής μάσκας να μειώσει τα κρούσματα από COVID 19 ?
 itemprop

Μπορεί η χρήση της διπλής μάσκας να μειώσει τα κρούσματα από COVID 19 ?

Στην παρούσα φάση εν μέσω της πανδημίας προσπαθούμε να βρούμε την αιτία της αύξησης των κρουσμάτων και να παρέχουμε διαγράμματα για συγκεκριμένες καταστάσεις. Όσο η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει πολλοί ασθενείς ζητούν να μάθουν πως μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους ακόμα πιο αποτελεσματικά. Μία νέα έρευνα έδειξε πως η χρήση διπλής μάσκας μειώνει την μετάδοση του ιού κατά 96.4%. 

Κατά τον Anthony Fauci  η χρήση της διπλής μάσκας φυσικά και είναι πολύ καλύτερη από τη χρήση της μονής μάσκας. Ο γιατρός αναφέρει ότι η χρήση της διπλής μάσκας είναι απλά «κοινή λογική» και ότι οι δύο μάσκες προστατεύουν τη μύτη και το στόμα καλύτερα από τη μία.

Η χρήση της μάσκας Ν95 είναι σαφώς πιο αποτελεσματική αλλά αυτή είναι ακριβή και χρησιμοποιείται ως επί τω πλείστων για τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό που μπορεί να κάνει ο γενικός πληθυσμός και μπορεί να τον προστατεύσει είναι η χρήση της διπλής μάσκας η οποία είναι εξίσου αποτελεσματική και φυσικά  φθηνότερη.

Το να φοράμε διπλή μάσκα μας δίνει επιπλέον πλεονέκτημα στο να καλύψουμε τα ακάλυπτα μέρη του προσώπου μας σαφώς καλύτερα και πιο αποδοτικά. Για τη μέγιστη αποδοτικότητα φοράμε τη χειρουργική μάσκα από μέσα και την πάνινη μάσκα από έξω. 

Μία πρόσφατη μελέτη (Maximizing Fit for Cloth and Medical Procedure Masks to Improve Performance and Reduce SARS-CoV-2 Transmission and Exposure, 2021 Morbidity and Mortality Weekly Report John T. Brooks, MD et.al) ανακεφαλαίωσε τα στοιχεία των μασκών που χρησιμοποιεί ο κόσμος για την πρόληψη του ιού. Οι συγγραφείς κατέληξαν πως η διπλή χειρουργική ή η υφασμάτινη μάσκα από μόνες τους παρέχουν μόνο την βασική προστασία.

Οι συστάσεις τους για μεγαλύτερη ασφάλεια απεικονίζονται στην Εικόνα 1. και αναφέρεται σε αυτό που μας λέει ο Anthony Fauci . Μέσω εργαστηριακών πειραμάτων σε αυτή την εργασία φαίνεται ότι η καλή προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο προστατεύει καλύτερα. Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται παιδιά λόγω των μικρών προσώπων τους όπως και ενήλικες με γενειάδα στους οποίους δεν είναι τόσο εύκολη η προσαρμογή της μάσκας. 

ΕΙΚΟΝΑ 1.

Από την αρχή της πανδημίας οι γιατροί και άλλοι ειδικοί του χώρου υποστήριζαν πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Τώρα προτρέπουν τους ασθενείς να φοράνε μεν τη μάσκα αλλά και να υιοθετήσουν τους τρόπους σωστής χρήσης. Οι ειδικοί λένε πωςγια να έχει αποτελέσματα η χρήση της μάσκας πρέπει 

α) να την φοράμε σωστά,
β) να καλύπτουμε την μύτη 
γ) να βλέπουμε πως η μάσκα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το πηγούνι. 

Όπως αναφέρει και ο Fauci παρόλο που στους επαγγελματίες υγείας φαίνεται λογικό στους ανθρώπους έξω από τον χώρο είναι κάτι καινούργιο και μπορεί να μην το καταλάβουν πλήρως ακόμα και αν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας.

Παρόλο που η διπλή μάσκα είναι το κύριο θέμα των ημερών η έμφαση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση της μάσκας αφού η επόμενη φάση της πανδημίας προβλέπεται δύσκολη. Σαν επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να προτρέψουμε τον κόσμο να προστατεύεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Γράφει: Συντακτική ομάδα mediteam.gr

ΠΗΓΗ:  MEDSCAPE  «Trending Clinical Topic: Double Masking»
Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: