Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Νέες συμβάσεις με 25 κτηνοτρόφους και είσοδος στα φωτοβολταϊκά για την Ρούσσας Α.Ε
Νέες συμβάσεις με 25 κτηνοτρόφους και είσοδος στα φωτοβολταϊκά για την Ρούσσας Α.Ε

Νέες συμβάσεις με 25 κτηνοτρόφους και είσοδος στα φωτοβολταϊκά για την Ρούσσας Α.Ε


Ως προς τα κριτήρια επιλογής των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων βασίζονται στην αξιοπιστία των παραγωγών και στην καλή συνεργασία παραγωγού-εργοστασίου, στη διάθεση τους για καλύτερη ποιότητα γάλακτος κάθε χρόνο, ήτοι καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων με αποκλειστικά μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και η προσήλωση τους στους κανόνες ευζωίας των κοπαδιών τους. «Όλα τα ανωτέρω είναι παράλληλα και κριτήρια επιλογής της εταιρείας μας από τους  πελάτες της όταν αντίστοιχα υπογράφει συμβόλαια προμήθειας φέτας στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει σχετικά ο κύριος Μποτός.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές η εταιρεία εξοφλεί κάθε μήνα όλες τις οφειλές της προς τους παραγωγούς με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό τους λογαριασμό. «Αξίζει δε να επισημάνουμε ότι κατά την παρελθούσα  ιδιαιτέρως δύσκολη για τους παραγωγούς τριετία 2017-2020 η εταιρεία διατήρησε σχεδόν σταθερές τις τιμές προμήθειας γάλακτος στην προσπάθεια της να στηρίξει τους παραγωγούς της να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Παράλληλα πέραν της καλής τιμής πλήρωνε όλες τις υποχρεώσεις της κάθε μήνα προς όλους τους παραγωγούς της, απολύτως μετρητοίς», διευκρινίζει ο επιχειρηματίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον, η εταιρεία τυροκομεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στην προσπάθεια της να κλείσει τον κύκλο τυροκόμησης πέτυχε την διεύρυνση της ζώνης γάλακτος σε περιοχές που προσφέρουν γάλα νωρίς κατά την διάρκεια της περιόδου τυροκόμησης και άλλες που αντίστοιχα προσφέρουν γάλα στο μέσον και στο τέλος της περιόδου. «Σήμερα η δραστηριότητα  μας στην συλλογή γάλακτος εκτείνεται από τα όρια της Αττικής ως την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, περιλαμβάνοντας την Βοιωτία, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Κοζάνη, Ημαθία, κλπ. Έχει περίπου 450 ενεργούς κτηνοτρόφους και συλλέγει κυρίως πρόβειο γάλα και πολύ μικρότερη ποσότητα αίγειου».

«Περιορίζεται η τάση εισαγωγής πρόβειου γάλακτος για λευκό τυρί που πωλείται ως φέτα μετά τα πρόσφατα μέτρα του υπουργείου»

 Αναφορικά με το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2020 έχει αυξηθεί η ζήτηση για το πρόβειο γάλα στην ελληνική αγορά, ο ίδιος σημειώνει ότι μετά τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΑΑΤ διαφαίνεται μία τάση περιορισμού της εισαγωγής πρόβειου γάλακτος από όμορες χώρες για την παραγωγή λευκού τυριού που βρίσκει το δρόμο του στην αγορά και πωλείται ως φέτα. «Αυτό μοιραία θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση αιγοπρόβειου γάλακτος από τους μεταποιητές που είχαν εμπλοκή σε αυτή την τακτική με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών παραγωγού. Βέβαια κατ’ αναλογία θα οδηγήσει και σε καλύτερη ποιότητα τελικού προϊόντος καθότι το φρεσκοαρμεγμένο εγχώριο γάλα υπερτερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά από το εισαγόμενο αντίστοιχο. Φυσικά το πρόβλημα της εισαγωγής πρόβειου γάλακτος δεν εξέλειπε και η νοθεία της φέτας με τυριά που κατά τον έναν ή άλλο τρόπο βαπτίζονται στον δρόμο προς την αγορά καλά κρατεί. Αυτό φαίνεται και από την πλήρη κατάρρευση των τιμών στην πώληση του προϊόντος και δη στις αγορές του εξωτερικού και ιδίως στη γερμανική και βρετανική αγορά όπου πωλείται φέτα στον τελικό καταναλωτή, στο κόστος που ο τίμιος μεταποιητής πληρώνει μόνο για το ελληνικό πρόβειο γάλα χωρίς να συμπεριλάβει κανένα άλλο κόστος παραγωγής πολύ δε περισσότερο κέρδος μεταποίησης».

 

Νέες συμβάσεις με 25 συνεργαζόμενους παραγωγούς – Προσδοκία για αύξηση εισκόμισης λόγω καλύτερων τιμών στο γάλα

Με δεδομένη μία σειρά επενδύσεων που έχει υλοποιήσει η Ρούσσας, αυτή τη στιγμή έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 100 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ανά βάρδια με πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής φέτας και 9 αυτόματες γραμμές κοπής και συσκευασίας. Στην αιχμή της απασχολεί συνολικά 180 άτομα προσωπικό στην διοίκηση, παραγωγή και συσκευασία. Παρότι μηχανοποιήθηκαν και αυτοματοποιήθηκαν όλες οι έως πρότινος χειρωνακτικές εργασίες η εταιρεία διατήρησε και αύξησε τις θέσεις εργασίας με ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών και μετακίνηση των εργαζομένων σε νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υπέγραψε την τρέχουσα περίοδο νέες συμβάσεις με 25 περίπου παραγωγούς-συνεργάτες. Την ίδια στιγμή προσδοκά αύξηση της εισκόμισης γάλακτος από τους παλιούς της συνεργάτες λόγω των καλύτερων τιμών του γάλακτος.

Μεγάλο μέρος των επενδυτικών κινήσεων της Ρούσσας κάλυψε και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου συλλογής γάλακτος. Η διαδικασία υλοποιείται από προσωπικό και μέσα συλλογής-μεταφοράς γάλακτος που ανήκουν στο εργοστάσιο, ώστε να υπάρχει πλήρης και λεπτομερής έλεγχος της συλλεγόμενης πρώτης ύλης από το ποιμνιοστάσιο ως το εργοστάσιο από το προσωπικό του εργοστασίου. Η εταιρεία διαθέτει 12 σχεδόν καινούργια φορτηγά βυτία συλλογής γάλακτος πλήρως εξοπλισμένα με διατάξεις δειγματοληψίας, σύστημα γεωεντοπισμού για την κεντρική παρακολούθηση των δρομολογίων και στο  αμέσως προσεχές διάστημα σύστημα on line λογιστικής καταχώρισης του παραλαμβανόμενου γάλακτος.

Νέοι χώροι ωρίμανσης, ψύξης και αποθήκες υλικών συσκευασίας  και δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων

Για την επόμενη πενταετία η εταιρεία προγραμματίζει ευρύ επενδυτικό πλάνο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων για την πλήρη διαύγαση των επεξεργαζόμενων αποβλήτων σε επίπεδο διάθεσης στον υδροφορέα της περιοχής και τριπλασιασμό της ημερήσιας δυναμικότητας επεξεργασίας. Παράλληλα ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των παλαιών γραφείων διοίκησης και η εκ βάθρων ανακαίνιση και επέκταση του χημείου. Αμέσως μετά την έναρξη της νέας χρονιάς σε όμορο γήπεδο θα αναπτυχθούν νέοι χώροι ωρίμανσης, ψύξης, και αποθηκών υλικών συσκευασίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις κάλυψης περίπου 6 στρεμμάτων. Θα δημιουργηθούν ρομποτικοί χώροι ψυγείων δυναμικότητας 3.000 παλετοθέσεων και αυτοματοποιημένα ρομποτικά ωριμαντήρια δυναμικότητας 1.000 παλετοθέσεων. Ομοίως θα αναπτυχθεί νέο ψυγείο υγρής ψύξης για τη φέτα που ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια δυναμικότητας 400 απλών παλετοθέσεων.

Εκτός των ανωτέρω που αφορούν τον πυρήνα της δραστηριότητας της εταιρείας εντός του 2021 θα αρχίσει η ανάπτυξη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την δημιουργία 6 φωτοβολταϊκών πάρκων στη στέγη του νέου κτιριακού συγκροτήματος και σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις συνολικής δυναμικότητας 220 MW.


«Να θεσπιστούν και άλλα μέτρα κατά της παραβίασης της νομοθετημένης παραγωγής των τυριών ΠΟΠ»

Αναφορικά με το εάν υφίσταται πεδίο αναβάθμισης και βελτίωσης των διαδικασιών που σχετίζονται με τη συλλογή του γάλακτος και της ευρύτερης παραγωγής και στο κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο ο κύριος Μποτός απαντά ότι «περίπου ένα χρόνο πριν, στις συζητήσεις για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας έκανα κάποιες διαπιστώσεις όσον αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προϊόν και κατέθεσα κάποιες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και της φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος».

«Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ότι κάποια από τα προταθέντα ήδη δρομολογήθηκαν και πολλά μένει να δρομολογηθούν. Ο αρμόδιος υπουργός θέσπισε σκληρά αλλά δίκαια μέτρα συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις όσων παράγουν προϊόντα ΠΟΠ. Μένει να αποδειχθεί η εφαρμογή τους και η πραγματική τιμωρία όσων διαπράττουν λαθροχειρίες. Παράλληλα πρέπει να θεσπιστούν και άλλα μέτρα ώστε να μην είναι δυνατή η υιοθέτηση πρακτικών παραγωγής που ευθέως παραβιάζουν την νομοθετημένη πρακτική παραγωγής των τυριών ΠΟΠ και δη της φέτας. Είναι στοιχειώδες μέτρο δικαιοσύνης και ισονομίας έναντι αυτών που σέβονται τον νόμο και μοχθούν να επιζήσουν και να αντεπεξέλθουν σε αθέμιτες πρακτικές βρώμικου ανταγωνισμού.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τον κλάδο έχω διαπιστώσει διαχρονικά ότι υπάρχουν εταιρείες, που μεταχειριζόμενες χτυπήματα κάτω από τη μέση και με μικρές ή μεγαλύτερες παρανομίες προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ρίχνοντας τις τιμές. Αυτή τους την τακτική πάντα την πλήρωνε ο κλάδος της υγιούς μεταποίησης αλλά πολύ περισσότερο και μέχρι εξοντώσεως πρόσφατα ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής του γάλακτος, που είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

Είναι αληθές ότι η πρωτογενής παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και η μεταποίηση του για παραγωγή φέτας, είναι ένας τομέας ο οποίος είναι αυθύπαρκτος χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων για να αναπτυχθεί περαιτέρω και με αυξημένες προσδοκίες διείσδυσης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά τροφίμων», αναφέρει σχετικά ο Αλέξανδρος Μποτός.

Η Ρούσσας σε αριθμούς

Εξαγωγές: 35 χώρες σε 5 ηπείρους

Δίκτυο 55 αντιπροσώπων-διανομέων-εισαγωγέων

Κύκλος εργασιών

2019-2020: 34,39 εκατ. ευρώ

2018-2019: 31,15 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2019-2020: 1,95 εκατ. ευρώ

2018-2019: 1,81 εκατ. ευρώ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: