Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum παρά τα lockdowns
Οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum παρά τα lockdowns

Οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum παρά τα lockdowns


Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών σε αρκετά blue chips (ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo) κατάφεραν να διατηρήσουν σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες και ειδικά στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από την αγορά ομόλογων, όπου η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων συνεχίστηκε.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 702,85 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 707,54 μονάδες (+1,02%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 1.667,52 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,54% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε στις 1.007,26 μονάδες.

Να σημειωθεί πως χθες ολοκληρώθηκε το διήμερο διαδικτυακό roadshow του Χ.Α., ATHEX Small Cap Conference, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό. Οι συναντήσεις μεταξύ των εισηγμένων (με κεφαλαιοποίηση κάτω των 100 εκατ. ευρώ) και των επενδυτών ξεπέρασαν τις 380, ενώ από τους 31 επαγγελματίες της αγοράς που συμμετείχαν, 21 εταιρείες ήταν εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων και 10 ήταν χρηματιστηριακές εταιρείες. Στο roadshow το «παρών» έδωσαν οι Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties AEEAΠ, Δρομέας, Εntersoft, Epsilon Net, Foodlink, Ικτίνος Ελλάς, Intracom Holding, Paperpack, Παπουτσάνης, Performance Technology, Π. Πετρόπουλος, Profile και Reds.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά του Χ.Α., χθες ήταν ημέρα διόρθωσης για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 378,59 μονάδες, περιορίζοντας ωστόσο τις ενδοσυνεδριακές του. Η Alpha Βank έκλεισε με οριακή άνοδο 0,21%, η Eurobank κατέγραψε πτώση 0,36%, η Εθνική έκλεισε στο -4,15% και η Πειραιώς στο -0,93%.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το αισιόδοξο είναι πως η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς, δρομολογεί επιτάχυνση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων όλων των συστημικών τραπεζών. Συντηρείται έτσι το θετικό momentum και στον κλάδο με ζητούμενο την πλαισίωσή του από θετικές εξελίξεις και στα υπό διαπραγμάτευση κυοφορούμενα deals, ώστε να υπάρξει νέα αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας. Γενικότερα, οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum, προεξοφλώντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», με τους διεθνείς δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών ακόμη και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdowns, όπως προσθέτει. Ετσι, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αναρρίχηση πάνω από τις 700 μονάδες ολοκληρώνει στην παρούσα φάση την ανοδική κίνηση καθώς η υπέρβαση των 710 μονάδων απαιτεί αυξημένους όγκους συναλλαγών και νέους θετικούς καταλύτες. Αγοραστές και πωλητές περιορίζονται σε αψιμαχίες γύρω από τις 700 μονάδες, με το ενδεχόμενο μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα. 

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: