Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Οι νέοι μικροί μας αγροτοβιομήχανοι

Οι νέοι μικροί μας αγροτοβιομήχανοι


Το υψηλό επίπεδο εκθετών, κυρίως δε επισκεπτών, στη φετινή Agrotica, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής είναι χειροπιαστές, η νέου τύπου επιχειρηµατικότητα που αναπτύσσεται έχει ονοµατεπώνυµο και η συνεργασία µεταξύ των συντελεστών του χώρου συνιστά τη νέα πραγµατικότητα.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι ότι νέες προσεγγίσεις, όπως π.χ. η συµβολαιακή γεωργία, έχουν φέρει πιο κοντά τους κρίκους της αλυσίδας αξίας και καθιστούν πλέον αυτονόητη τη συνεργασία µεταξύ των εµπλεκόµενων. Έτσι όπως κινούνται τα πράγµατα, εκτός από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, στην υπόθεση της συµβολαιακής συµµετέχουν κατά περίπτωση, εταιρείες εισροών (αγροτικά εφόδια) εµπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες µεταποίησης, δίκτυα λιανικής, τράπεζες, τεχνικοί σύµβουλοι πάροχοι τεχνολογικών λύσεων, όπως µηχανήµατα, εξοπλισµός, ψηφιακά συστήµατα κοκ.

Αυτή και µόνο η διαδικασία και η διαδραστικότητα από την οποία χαρακτηρίζεται, οδηγεί τα πράγµατα σε νέες ισορροπίες. Ο αγρότης δεν είναι πλέον αποκοµµένος τις εξελίξεις, βοηθούντος µάλιστα και του διαδικτύου, βλέπει, µαθαίνει, συζητά, συναλλάσσεται και διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντές του. Ακόµα και όταν δεν το επιλέγει, υποχρεώνεται από τη φύση των πραγµάτων και των συνεργασιών που αναπτύσσει να ενηµερώνεται για τα θέµατα και να αντιλαµβάνεται και τις ανάγκες της άλλης πλευράς. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο φροντιστήριο, µια διαρκή διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης από την οποία όλοι τελικά έχουν να κερδίσουν.

Από την ταξινόµηση των επαφών και τον τρόπο µε τον οποίο οργανώνουν τις συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής, φαίνεται καθαρά ότι η λέξη «επιχειρηµατίας», είναι λίγη για να αποτυπώσει την εικόνα των σηµερινών αγροτών.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ρόλος του αγρότη συµπληρώνεται ή επικαλύπτεται και από παράλληλους ρόλους, όπως είναι του γεωπόνου, του λογιστή, του εµπόρου, του µεταποιητή, του πληροφορικάριου και πολλά άλλα.

Κάτι ακόµα που χαρακτηρίζει µε τον καιρό τη δράση στον αγροτικό χώρο, είναι η δηµιουργία µικρών καθετοποιηµένων µονάδων που έρχονται να προσθέσουν νέα στοιχεία ποιότητας στο παραγόµενο προϊόν και να διεκδικήσουν µε νέους όρους θέση στην αγορά και στη συνείδηση του καταναλωτή. Αυτό το µπόλιασµα και γενικά η εξέλιξη αυτών των project µπορεί να σηµαίνει πολλά για την επόµενη µέρα στον αγροτικό χώρο, όπως και για τα επόµενα χρόνια στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: