Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ολλανδία: Έρευνα για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στις αποικίες
Ολλανδία: Έρευνα για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στις αποικίες

Ολλανδία: Έρευνα για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στις αποικίες


Ολλανδία: Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μετά την εντολή ανεξάρτητης έρευνας για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στην αποικιοκρατία

Εντολή για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας στο αποικιακό παρελθόν της Ολλανδίας έδωσε ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

Τρεις ολλανδοί ιστορικοί και ένας εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ανατρέξουν στο μακρινό παρελθόν, μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.

«Η βαθιά γνώση του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και εξελίξεων, καθώς και για να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο που είχαν σε κάθε κοινότητα, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και ειλικρινά», αναφέρει ο βασιλιάς της Ολλανδίας σε ανακοίνωσή του.

Η ολλανδική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Παράλληλα θα διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τον ρόλο της Ολλανδίας στην εξάπλωση του δουλεμπορίου και θα χρηματοδοτήσει με 27 εκατ. ευρώ την ανέγερση μουσείου αφιερωμένου στη δουλεία την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας.

Πέρυσι, μια συμβουλευτική επιτροπή ανέφερε σε έκθεσή της προς την κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί πως το διατλαντικό δουλεμπόριο από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα ισοδυναμούσε με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στο οποίο η Ολλανδία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την κατάργηση της δουλείας, οργανώσεις στο Σουρινάμ απευθύνουν εκκλήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους απογόνους σκλάβων.

Η Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών (Dutch West India Company) διαχειριζόταν πλοία που μετέφεραν περίπου 600.000 σκλάβους σε αποικίες στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: