Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ορμητήριο στη Νάουσα με το Ξινόμαυρο του Ταραλά το νέο βήμα Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή | Winetrails
Ορμητήριο στη Νάουσα με το Ξινόμαυρο του Ταραλά το νέο βήμα Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή | Winetrails

Ορμητήριο στη Νάουσα με το Ξινόμαυρο του Ταραλά το νέο βήμα Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή | Winetrails


Με 75 στρέμματα βιολογικού αμπελώνα να εντάσσονται στο δυναμικό των έμπειρων οινοποιών και επιχειρηματιών που βρίσκονται πίσω από τη Βιβλία Χώρα, το Μικρό Κτήμα Τίτος, το Κτήμα Δύο Ύψη και τη Μικρά Θήρα, οι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, φτιάχνουν μια γερή βάση για μια ενδεχόμενη νέα έδρα στη Νάουσα.

Πρόκειται για έναν «καλό και περιποιημένο αμπελώνα» θα αναφέρει ο Βασίλης Τσακτσαρλής στο WineTrails, τον οποίο θα διαχειριστούν για την επόμενη διετία πριν προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται να αφορά στην οινοποίηση μιας ετικέτας ΠΟΠ Νάουσα. «Μας αρέσουν οι ΟΠΑΠ ζώνες» θα σχολιάσει ο συνομιλητής μας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε στην αγορά η Γουμένισσα από το Μικρό Κτήμα Τίτος, το τελευταίο μέχρι πρότινος απόκτημα του κτήματος Βιβλία Χώρα, που ιδρύθηκε 1974 από τον αείµνηστο Τίτο Ευτυχίδη και εξαγοράστηκε το 2018 από το οινικό ντουέτο. Πρόκειται για ένα οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ οι 45 στρεμμάτων αμπελώνες του βρίσκονται πλάι στον ποταμό Σείριο. Γύρω στο 2016, οι δύο οινολόγοι απέκτησαν το «Κτήµα Κόκκαλη» στη Σκαφιδιά της Ηλείας και το 2017 ίδρυσαν το «Κτήµα Μικρά Θήρα», με το οινοποιείο να υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά τον τρύγο της Θηρασιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακτσαρλή, η κίνηση στη Νάουσα με την εξαγορά από την οικογένεια Ταραλά, δεν προβλέπει την εξαγορά των εγκαταστάσεων του κτήματος, με την επιχείρηση να εξακολουθεί να υφίσταται υπό την ονομασία «Έλινος Α.Ε.».

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του WineTrails, η οικογένεια Ταραλά ίδρυσε το 2006 την εταιρεία «Έλινος Α.Ε.» που λειτουργεί έως σήμερα με πρωταγωνιστή το Ξινόμαυρο, οινοποιώντας το και ως ερυθρό αφρώδες. Το «Έλινος», είναι η εταιρική ονομασία εμπνευσμένη από τη λέξη «έλιξ» και τα γυρίσματα, τους έλικες, που κάνουν τα κλαδιά του αμπελιού. Η ιστορία της «Έλινος Α.Ε.» ξεκινάει από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Νικόλαος Ταραλάς έφερε στην γη της Ημαθίας τις αμπελουργικές του γνώσεις από την Ανατολική Ρωμυλία από την οποία καταγόταν. Το 2006, οι άνθρωποι του κτήματος κατασκεύασαν το οινοποιείο στην περιοχή φυτεία και αγόρασαν στα Πολλά Νερά Ημαθίας, λίγο μετά τη Νάουσα, έκταση 90 στρεμμάτων. Έτσι απέκτησαν συνολικά 110 στρέμματα μαζί με τα αμπελοτόπια που είχαν ήδη στη Φυτεία και στη Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: