Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Παθήσεις ταμπού την καλοκαιρινή περίοδο: Υπάρχει λύση για ξέγνοιαστες διακοπές;
Παθήσεις ταμπού την καλοκαιρινή περίοδο: Υπάρχει λύση για ξέγνοιαστες διακοπές;

Παθήσεις ταμπού την καλοκαιρινή περίοδο: Υπάρχει λύση για ξέγνοιαστες διακοπές;

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου

Το καλοκαίρι, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη εποχή για κάποιον που πάσχει από αιμορροΐδες. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ και τα συχνά ταξίδια, που κάνουν την χρήση της τουαλέτας δυσκολότερη, είναι συνθήκες που ευνοούν την αιμορροϊδοπάθεια εκείνη την περίοδο. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή:

Αιμορροϊδοπάθεια:

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμου έως τα 50 έτη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η μικρής κλίμακα, αιμορραγία, κατά τη διάρκεια της κένωσης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης, κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, με ταυτόχρονη διόγκωση του, απώλεια υγρών στο εσώρουχο, κυρίως, όμως, έντονος πόνος.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Ξιάρχου, Γενικού Χειρουργού αποτελεί το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη στη νέα, επαναστατική μέθοδο E-RaFisTura. Στην περίπτωσή μας, κάνοντας χρήση αυτής της νέας εφαρμογής της καθιερωμένης και ακίνδυνης τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων, επεμβαίνουμε χωρίς να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω στους, απόλυτα στοχευμένα. Ως άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η εξάχνωση του παθολογικού ιστού των αιμορροΐδων, ο οποίος μικραίνει και γίνεται φυσιολογικός. Πρακτικά, λοιπόν, δεν αφαιρούμε και δεν ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε τις αιμορροΐδες αποφεύγοντας τις επιπλοκές όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών.

Απλές συμβουλές για ξέγνοιαστο καλοκαίρι:

Αυτό το καλοκαίρι μπορείτε με απλούς τρόπους να αποφύγετε την αιμορροϊδοπάθεια, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πολλά φρούτα, φυτικές ίνες, νερό, ελαιόλαδο και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά. Η δυσκοιλιότητα, άλλωστε, είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη διόγκωση των αιμορροΐδων.
  2. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και να αποφεύγετε, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  3. Βάλτε την ήπια άσκηση, κυρίως το περπάτημα στη ζωή σας, τουλάχιστον για 20 λεπτά κάθε ημέρα, ειδικά αν η εργασία σας είναι καθιστική. Η καλή φυσική κατάσταση είναι κλειδί για την καλή λειτουργία του εντέρου, οπότε η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να γίνει εργαλείο κατά των αιμορροΐδων.
  4. Αποφύγετε να μένετε καθισμένοι στην τουαλέτα για περισσότερα από 5 λεπτά. Το να σφίγγεστε ώστε να πετύχετε κένωση έχει ως συνέπεια να διογκώνονται οι φλέβες και να δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, προσέχουμε την υγεία μας. Δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τη πάθηση να διαιωνιστεί. Αντίθετα, φροντίζουμε το σώμα μας με έναν υγιή τρόπο ζωής και επικοινωνούμε άμεσα με τον εξειδικευμένο χειρουργό, με την παρουσία των πρώτων συμπτωμάτων, ώστε να μας καθοδηγήσει για την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Καλές Διακοπές σε όλους!

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: axiarchos.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: