Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Πληθαίνουν τα σημάδια ύφεσης για την αμερικανική οικονομία
Πληθαίνουν τα σημάδια ύφεσης για την αμερικανική οικονομία

Πληθαίνουν τα σημάδια ύφεσης για την αμερικανική οικονομία


Ειδικότερα, το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ σημείωσε “άλμα” της τάξης των 312 δισ. δολαρίων ή 2%, στα 16,15 τρισ. δολάρια στο τέλος του β’ τριμήνου – αυξάνοντας το υπόλοιπο οφειλών κατά περίπου 2 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2019. 

Σε δήλωσή της, η Joelle Scally της Fed Νέας Υόρκης απέδωσε την αύξηση του χρέους στα υπόλοιπα οφειλών από ενυπόθηκα δάνεια, από δάνεια για αγορές αυτοκινήτων και από πιστωτικές κάρτες, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών έχει εκτοξεύσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αν και οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν ελαφρώς στο β’ τρίμηνο -καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιόρισαν τη ζήτηση για αγορά κατοικίας-, τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων δανείων τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της συνολικής αύξησης του χρέους, καθώς αυξήθηκαν κατά 207 δισ. δολάρια στα 11,4 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα οφειλών από πιστωτικές κάρτες εκτινάχθηκαν κατά 46 δισ. δολάρια ή 13% και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη αύξησης χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, η Scally προειδοποίησε ότι η Federal Reserve βλέπει μικρή αύξηση στις καθυστερήσεις αποπληρωμής κάθε τύπου χρέους, με το φαινόμενο να πλήττει ιδιαίτερα τους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι η συνολική εικόνα για τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι ισχυρή. 

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι οι κατασχέσεις επιστρέφουν σε “πιο τυπικά επίπεδα”, περίπου 35.000 άνθρωποι παρέλαβαν κατασχετήρια το τελευταίο τρίμηνο, μια αύξηση άνω του 45% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Προ πανδημίας, οι νέες κατασχέσεις κυμαίνονταν κατά μέσο όρο πέριξ των 100.000 στο τρίμηνο. Έκτοτε κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των moratorium που έχουν αναστείλει τις κατασχέσεις.

Η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε με γρήγορους ρυθμούς μετά την κρίση της πανδημίας το 2020 και οι καταναλωτές έχουν φανεί ανθεκτικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα – ακόμη και όταν η προσπάθεια της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τιθασεύει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αναζωπυρώνει τους φόβους για επικείμενη ύφεση της οικονομίας. Ωστόσο, την Τρίτη, οι αναλυτές της Fed προειδοποίησαν ότι τα ιστορικά χαμηλά “κόκκινων δανείων”… τελειώνουν. “Τα υπόλοιπα οφειλών αυξάνονται πολύ γρήγορα”, σχολίασαν, για να προσθέσουν ότι ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών -ιδίως αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα- δυσκολεύονται πλέον να είναι συνεπείς ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους, με το ποσοστό “ασυνέπειας” μεταξύ των πιο ευάλωτων οικονομικών στρωμάτων να σκαρφαλώνει στο 2,5% από περίπου 2% το 2021.

Πηγή: Capital.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: