Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Σηκώθηκαν F-16 για λιβανέζικο Airbus που δεν απαντούσε στον ασύρματο!
Σηκώθηκαν F-16 για λιβανέζικο Airbus που δεν απαντούσε στον ασύρματο!

Σηκώθηκαν F-16 για λιβανέζικο Airbus που δεν απαντούσε στον ασύρματο!


Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία, όταν οι αλλεπάλληλες κλήσεις προς τον ασύρματο του κυβερνήτη λιβανέζικου Airbus που πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο, έμεναν αναπάντητες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να σηκωθούν μαχητικά αεροσκάφη για αναγνώριση.

Το περιστατικό αφορούσε ένα Airbus της Middle East Airlines (MEA) με 145 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε την πτήση ME242 από Μαδρίτη προς Βηρυτό και, σύμφωνα με τον λογαριασμό @Intel_Sky στο Twitter, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου και ενώ το λιβανέζικο αεροσκάφος κινούνταν σε ελληνικό FIR κανονικά, σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης του.

Code Renegade set Greek authorities on alert following a relevant signal by the NATO air control center in Spain (CAOC Torrejón), to intercept a non-responsive civil aircraft Airbuss A321 with 145 passengers onboard that had taken off from Madrid and was bound for Beirut. pic.twitter.com/qwecsgpz0v

— IntelSky (@Intel_Sky) August 15, 2022

Ωστόσο, ο πιλότος του επιβατικού, ο οποίος φέρεται να είναι ο γιος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MEA, αμέλησε, ως φαίνεται, να προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κλήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Όταν, λοιπόν, επανειλημμένες κλήσεις δεν είχαν ανταπόκριση, οι αρχές του NATO σήμαναν συναγερμό (Code Renegade) και ειδοποίησαν τις ελληνικές.

Ζεύγος F-16 απογειώθηκε τότε από τη Σούδα, για να εντοπίσει και να αναγνωρίσει το Airbus. Αυτό συνέβη την ώρα που πετούσε πάνω από την Αργολίδα. Εκεί οι χειριστές των F-16 κοίταξαν στο cockpit το Airbus και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο πιλότος του λιβανέζικού αεροσκάφους απέκτησε ξανά πρόσβαση στον ασύρματο και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά.

Το Intel_Sky, πάντως, αναφέρει ότι κάτοικοι της Αργολίδας ειδοποίησαν την Πυροσβεστική καθώς άκουσαν περίεργες εκρήξεις. Σε γραπτή δήλωσή του, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε ότι το αεροπλάνο πιλοτάριζε ο γιος του προέδρου του ΔΣ της MEA.

«Το λιβανέζικο αεροπλάνο επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αεροναυτιλίας στην Ελλάδα δύο φορές όταν εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, από τη συνήθη συχνότητα», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση. «Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προσέγγισαν την πτήση της ΜΕΑ για να ρωτήσουν εάν υπήρξε έκτακτη ανάγκη. Όταν η απάντηση ήταν αρνητική, ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους χαιρέτησε το λιβανέζικο αεροπλάνο και το τελευταίο συνέχισε την κανονική του πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: