Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Στις μέλισσες οφείλεται μια στις τρεις μπουκιές φαγητού
Δωρεάν τριήμερη εκπαίδευση μελισσοκομίας στο Μακροχώρι Ημαθίας

Στις μέλισσες οφείλεται μια στις τρεις μπουκιές φαγητού

Ξεκινώντας στις 20 Μαΐου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, κάθε μήνα και για 12 μήνες έως τις 20 Μαΐου 2022, το The Bee Camp θα μοιράζεται κι έναν τρόπο δράσης για την προστασία των μελισσών αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή τους.

Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε τη μέλισσα, τον σημαντικότερο επικονιαστή πάνω στον πλανήτη γη. Στη μέλισσα οφείλουμε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής, ή αλλιώς 1 στις 3 μπουκιές φαγητού. Γιορτάζουμε τη μέλισσα γιατί ο ρόλος της είναι ουσιαστικός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μήλα, φράουλες, ντομάτες, σοκολάτα, καφές, δε μπορούν να παραχθούν χωρίς τους επικονιαστές.

Την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θυμόμαστε γιατί είναι σημαντική για την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής του πλανήτη μας. Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς αυτές δε γίνεται γιατί η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

Όμως υπάρχει πρόβλημα.

Μέσα στα χρόνια εφηύραμε τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγή της τροφής. Να κάνουμε το έδαφος πιο γόνιμο και τα φυτά πιο παραγωγικά. Και τα καταφέραμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε εκτιμήσει σωστά τις επιπτώσεις της παραγωγής για τους επικονιαστές. Όσο αυξάνεται η παραγωγή, τόσο μειώνονται οι μέλισσες. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατά 25%.

Κύριοι λόγοι είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων αλλά και η έλλειψη τροφής και καταφυγίων λόγω της εκτεταμένης μονοκαλλιέργειας και της απώλειας βιοτόπων.

Η μείωση των μελισσών οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των καρπών και των σπόρων. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται ολοένα, γίνεται φανερό πως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για την προστασία των μελισσών, η εξασφάλιση της τροφής θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως στο μέλλον.

Μπορείς όμως να βοηθήσεις!

Το The Bee Camp επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών για να εγκαινιάσει την καμπάνια με τίτλο «Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες». Για ένα ολόκληρο έτος θα προτείνουμε 12 τρόπους για να βοηθήσεις τους μικρούς κατοίκους των πόλεών μας από το σπίτι σου άμεσα ή έμμεσα.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: