Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, μείον 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο
Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, μείον 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, μείον 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο

Ειδικότερα για ενεργειακά προϊόντα το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55, 8% τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%. Μόνο οι ανατιμήσεις των καυσίμων αύξηση τον Δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο κατά 6,43%.

Εκτός όμως από τα καύσιμα αυξήσεις μεγαλύτερες από το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης Συγκεκριμένα καταγράφονται αυξήσεις κατά 27,3% στα βρώσιμα έλαιο ( περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου ) και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά 11,4% στην ζάχαρη των καφέ και το τσάϊ, Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λοιπά τρόφιμα κατά 9,3%, στην ζάχαρη τις σοκολάτες κατά 5,3% και τα ψάρια κατά 3,6%.

Αυξήσεις φωτιά καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και στα `προϊόντα και τις υπηρεσίες οι τιμές των οποίων συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα. Συγκεκριμένα από το τομές των υπηρεσιών έχουμε αυξήσεις κατά 62,3% στις μεταφορών επιβατών με αεροπλάνο, 32.9% στις τιμές μεταφορών με ταξί και 25,4% στις τιμές μεταφορών επιβατών με πλοίο. Οι τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20% στα θέατρα και τους κινηματογράφους κατά 13,9%, στο πακέτο διακοπών κατά 11,4% και στα καφέ και ζαχαροπλαστεία κατά 4%. Επίσης καταγράφονται αυξήσεις κατά 15,9% στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και 12,4% στις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων. Μεγάλες αυξήσεις έχουμε στα είδη άμεση κατανάλωσης νοικοκυριού ( 11% ), τα έπιπλα και διακοσμητικά ( 7% ) και τις οικιακές συσκευές κατά 5,2%.

Τριμηνιαία σύγκριση

Η υποχώρηση του Γενικού δείκτη καταγράφεται και στην μηνιαία σύγκριση δηλαδή τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο όπου καταγράφεται μείωση κατά 1,8%.

Η μείωση αυτή διαμορφώθηκε από τις μειώσεις:

Κατά 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, καφέ.

Κατά 23,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

Κατά 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Κατά 2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις αυξήσεις:

Κατά 0,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Κατά΄ 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Κατά 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: