Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Tα άσχημα όνειρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για νόσο Πάρκινσον
Tα άσχημα όνειρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για νόσο Πάρκινσον

Tα άσχημα όνειρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για νόσο Πάρκινσον


Θάνος Ξυδόπουλος

Μια μελέτη το 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Πάρκινσον και βιώνουν επαναλαμβανόμενα όνειρα με περιεχόμενο «επιθετικό ή γεμάτο δράση», έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη της νόσου μετά τη διάγνωσή τους, σε σύγκριση με άτομα χωρίς τέτοια όνειρα. Αυτή και άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα όνειρα των ατόμων με Πάρκινσον μπορούν να προβλέψουν τα μελλοντικά αποτελέσματα υγείας.

Μπορούν τα όνειρα των ανθρώπων που δεν έχουν Πάρκινσον να προβλέψουν τα μελλοντικά αποτελέσματα υγείας; Μια τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet’s eClinicalMedicine, δείχνει ότι μπορούν. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων ή εφιαλτών σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι νόσου Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Η μελέτη είχε δεδομένα 12 ετών από 3.818 ηλικιωμένους άνδρες που ζούσαν μόνοι τους. Στην αρχή της μελέτης, οι άνδρες συμπλήρωσαν μια σειρά από ερωτηματολόγια, ένα από τα οποία περιελάμβανε μια ερώτηση σχετικά με τα άσχημα όνειρα. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν άσχημα όνειρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα παρακολουθήθηκαν επί επτά χρόνια για να διαπιστωθεί εάν ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με Πάρκινσον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 91 άτομα διαγνώστηκαν με Πάρκινσον. Όσοι ανέφεραν ότι έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα στην αρχή της μελέτης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που τα έβλεπαν λιγότερο από από μια φορά την εβδομάδα.

Περιέργως, ένα σημαντικό ποσοστό των διαγνώσεων συνέβη κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της μελέτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες με συχνά άσχημα όνειρα είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι που μια μέρα θα διαγνωστούν με νόσο Πάρκινσον μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν άσχημα όνειρα και εφιάλτες λίγα χρόνια πριν εμφανίσουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, όπως τρόμο, δυσκαμψία και βραδύτητα στην κίνηση. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα όνειρά μας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και μπορεί να αποδειχθούν σημαντικός στόχος για την έρευνα της νευροεπιστήμης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: