Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Τεράστια καταστροφή από το χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία
Καταστράφηκαν κηπευτικά, κεράσια και καρύδια από το χαλάζι στην Τρίπολη

Τεράστια καταστροφή από το χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία

Χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία αποτελείωσε την φετινή παραγωγή

Χαλαζοπτώσεις είχαμε το μεσημέρι της Δευτέρας (19/4/2021) σε περιοχές των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

Χαλαζοπτώσεις είχαμε το μεσημέρι της Δευτέρας (19/4/2021) σε περιοχές των νομών Πέλλας και Ημαθίας. Συγκεκριμένα το χαλάζι, που έμοιασε με χιονόπτωση, ξεκίνησε από τα χωριά στη Σκύδρα και συνεχίστηκε σε περιοχές της Νάουσας (Κοπανό) και της Βέροιας.

Μετά από τις ζημιές του παγετού οι αγρότες έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «στην περιοχή είχαμε χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια πάνω από 40 λεπτά. Χτύπησε τα χωριά Καλύβια, Άσπρο, Δάφνη κ.α. Στη συνέχεια το χαλάζι χτύπησε περιοχές της Νάουσας και της Βέροιας».

Ο Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι ήρθε να αποτελειώσει τις ζημιές από τον παγετό. Ο παγετός του Απριλίου ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγή της περιοχής. Οι ζημιές σε επίπεδο νομού Πέλλας έφτασαν σε ποσοστό 80%. Στα χωριά του όρους Πάικου, που είχε μείνει κάποια παραγωγή τώρα χτυπήθηκε από το χαλάζι. 

Η κατάσταση είναι δύσκολη και η ζημιά μεγάλη. Το σίγουρο είναι όπτι το μέγεθος της ζημιάς δεν είναι διαχειρίσιμο από τον ΕΛΓΑ. Εμείς ζητάμε άμεσα να πληρωθούν προκαταβολές το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης θα πρέπει να εξαληφθεί το ποσοστό αποζημίωσης 61% που δίνει ο ΕΛΓΑ (με βάση τον σχετικό μαθηματικό τύπο). Σε τόσο μεγάλη καταστροφή η αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλετε στο ποσοστό 100% της ζημιάς».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, υποστηρίζει από την πλευρά του «ότι απέμεινε από τον παγετό ήρθε να το αποτελειώσει το σημερινό χαλάζι. Όσο μεγαλύτερου μεγέθους είναι οι καρποί τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έγινε. Τα αεροπλάνα του ΕΛΓΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το φαινόμενο. Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής χρόνο με το χρόνο είναι καταστροφικότερα».  

Τη χαριστική βολή έδωσε στους αγρότες σε Πέλλα και τη Ημαθία η σημερινή σφοδρή χαλαζόπτωση.

Η ένταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που υπήρξαν σημεία που τα χωράφια και οι δρόμοι καλύφθηκαν από ένα άσπρο πέπλο, σαν να έχει χιονίσει. Οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλως καλλιεργειών κοιτούσαν το χαλάζι να καταστρέφει ό,τι είχε καταφέρει να γλυτώσει από τον παγετό που έπληξε προ ημερών τις περιοχές τους.

Ο Τάσος Κυραλίδης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Σκύδρας, κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σχεδόν σε όλον τον νομό, με το χαλάζι να χτυπά με μανία Αρχάγγελο, Αριδαία, Καλύβια, Σκύδρα, Γιαννιτσά, μέχρι και την Ημαθία. «Ό,τι καλλιέργεια υπήρχε καταστράφηκε, ακόμη και τα δέντρα που δεν είχαν πρόβλημα από τον παγετό τώρα χτυπήθηκαν και αυτά. Μας ήρθε η μία συμφορά πάνω στην άλλη», τονίζει.

Καλεί την κυβέρνηση να στείλει περισσότερους εκτιμητές στις πληγείσες περιοχές καθώς, όπως σημειώνει, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον τελευταίο παγετό. «Αν περιμένουν για βγει το καρπίδιο για να φανεί καλύτερα η ζημιά, με τον υπάρχον προσωπικό, δεν θα τελειώσουν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει όπως έκανε το 2003 σε προκαταβολές αποζημιώσεων, θα κινδυνέψει η βιωσιμότητα πολλών παραγωγών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά.

Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Βέροιας αναφέρει ότι η ζημιά από τις περιοχές που πέρασε το χαλάζι είναι μεγάλη. «Αυτά που άφησε ο παγετός, τα τελείωσε το χαλάζι» αναφέρει. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι χτύπησε περιοχές της Ημαθίας όπου είχε αφήσει κάποια ροδάκινα, ο παγετός, όπως τα χωριά Άμμος, Αγ. Βαρβάρα, Μελίκη, Αλεξάνδρεια, Κοπανό, Νάουσα.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις επισημαίνει ότι ακόμη δεν πληρώθηκαν τα περυσινά. «Δεν πήραμε το deminimis, δεν πήραμε ακόμη τα λεφτά από πέρυσι» σημειώνει ενώ για την καταστροφή από τον παγετό, αναφέρει ότι ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. «Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αν δεν δώσουν προκαταβολή, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», λέει.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Δήμου Νάουσας αναφέρει ότι η χαλαζόπτωση έπληξε σχεδόν το σύνολο του δήμου, με τη μεγαλύτερη ζημιά -με μια πρώτη εκτίμηση- να έχουν τα νεκταρίνια με το μέγεθος της καταστροφής να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όπως και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι όσα είχαν σωθεί από τον παγετό στον κάμπο, αλλά και προς Νάουσα, καταστράφηκαν από το χαλάζι.

agrotypos,voria

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: