Αγροτικά Νέα,ειδήσεις,ΟΠΕΚΕΠΕ,ΕΛΓΑ,,γεωργία,κτηνοτροφία,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Το όνειρο μεγέθυνσης του κλήρου

Το όνειρο μεγέθυνσης του κλήρου


To GNTM των αγρών

Ήταν µια πολύ καλά οργανωµένη επίδειξη µόδας, στα βαµβακοχώραφα της Κοµοτηνής η οποία ήρθε να αποδείξει τι υπεραξίες µπορεί να ενσωµατώσει ένα προϊόν, αν, µε όραµα τη βιώσιµη ανάπτυξη, υπάρxει αρµονική συνεργασία µεταξύ όλων όσοι εµπλέκονται στα διάφορα στάδια της πορείας του µέχρι την τελική µορφή και χρήση. Η καλαίσθητη πασαρέλα που στήθηκε µε φόντο την οροσειρά της Ροδόπης, έφερε το τελικό προϊόν εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία του, θυµίζοντας µ’ αυτόν τον τρόπο ότι ένα µέρος της υπεραξίας του είναι δίκαιο να επιστρέφει στον παραγωγό, όπως χρήσιµο είναι να του προσφέρεται και η χαρά της συµµετοχής σ’ αυτό που τελικά «χτίζεται» µέσα από την δηµιουργική συνεργασία. Πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτή της την πρωτοβουλία στη BASF Hellas και τα άξια στελέχη της!

Όµορα και όνειρα

Ελπιδοφόρα υπήρξε αυτές τις µέρες και η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γιωργαντά, να θέσει σε εφαρµογή µια διαδικασία επιδότησης των αγροτών για αγορά αγροτικής γης, όταν τα αγροτεµάχια περί των οποίων ο λόγος είναι όµορα µε αυτά τα οποία καλλιεργούν και έχουν στην ιδιοκτησία τους. Η εφαρµογή του µέτρου προγραµµατίζεται µε τα επόµενα Σχέδια Βελτίωσης έρχεται να ανοίξει για πρώτη φορά το µεγάλο θέµα της µεγέθυνσης του αγροτικού κλήρου και των αγροτικών εκµεταλλεύσεων από τους ανθρώπους που επιµένουν πεισµατικά µε συνέπεια στο επάγγελµα του αγρότη.

Τα λιπάσµατα κάβα

Ενδιαφέρον έχει και η απόφαση Γεωγαντά για τα λιπάσµατα. Όπως όλα δείχνουν,  καταλήγει στην επιλογή ο υπολογισµός της ενίσχυσης των αγροτών για το υψηλό κόστος αγοράς των λιπασµάτων τον τελευταίο χρόνο να γίνει µε βάση τα τιµολόγια που έχουν κοπεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 µέχρι την 30ή Σεπτεµβρίου 2022. Μου τηλεφώνησε βέβαια, ένας… πονεµένος φίλος από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων (γεωπονικό κατάστηµα) για να µου επισηµάνει ότι καλό θα ήταν να επιδοτηθούν όχι οι αγρότες έχουν κοµµένα τιµολόγια αλλά οι αγρότες που έχουν πληρωµένα (γι’ αυτό το διάστηµα) τιµολόγια. Του απάντησα ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα πληρώνονταν κανείς, εποµένως, τα 60 εκατ. ευρώ… θα έµεναν κάβα!

Τώρα είναι καλά;

Να θυµίσω πάντως σ’ αυτό το σηµείο, τα σχόλια που έχει δεχθεί η ταπεινότητά µου, για την είδηση που πολύ έγκαιρα (πριν από κάθε άλλο µέσο ενηµέρωσης), φιλοξενήθηκε στην Agrenda και το Agronews, περί της πρόθεσης της κυβέρνησης και φυσικά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, να επιδοτηθεί κατά κάποιο τρόπο η αγορά λιπασµάτων από τους παραγωγούς. Θα πω µόνο ότι όσοι αξιοποίησαν αυτή την ενηµέρωση και κινήθηκαν σύµφωνα µε το γράµµα του νόµου (τιµολόγια) µόνο ζηµιωµένοι δεν βγαίνουν. Οι υπόλοιποι, ξέρουν µόνο να φωνάζουν και να σχολιάζουν… ενίοτε απρεπώς!

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: