Αγροτικές ειδήσεις,νέα για γεωργία,κτηνοτροφία,τεχνολογίες,επιδοτήσεις
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ξεμπλοκάρει η χορήγηση επιδόματος τέκνων σε εν ενεργεία στρατιωτικούς

Ξεμπλοκάρει η χορήγηση επιδόματος τέκνων σε εν ενεργεία στρατιωτικούς


Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει πλέον συμμορφωθεί με το νόμο και δεν συνυπολογίζει τα αναδρομικά που έλαβαν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, στο εισόδημα που αποτελεί κριτήριο, για την καταβολή επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνων.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) που είχε αντιδράσει έντονα, όταν διαπιστώθηκε ότι πολλά μέλη της είχαν αποκλειστεί από παροχές τις οποίες βάσει του εισοδήματός τους τις δικαιούνταν, πλέον εκφράζει την ικανοποίησή της.

Επισημαίνουν δε, σε ανακοίνωσή τους ότι στρατιωτικοί – δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που δεν έχουν λάβει το δικαιούμενο ποσό, θα πρέπει να ελέγξουν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα την Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, αν τα σχετικά εφάπαξ ποσά καταχωρήθηκαν ορθά στα προβλεπόμενα ποσά των ηλεκτρονικών αρχείων που στάλθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αναλυτικά, το θέμα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι μεγάλη μερίδα στρατιωτικών αποκλείστηκε από σχετικές κοινωνικές πρόνοιες του νόμου απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι το επίδομα τέκνων, εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματός τους για το 2018. Βέβαια, το εισόδημα, αυξήθηκε γιατί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβλήθηκε εφάπαξ χρηματικό ποσό προς συμμόρφωση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές τους.

Για το θέμα υπήρξε ειδική διάταξη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Μαΐου 2019 και ορίζει ρητά ότι για την καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων, παροχών ή οικονομικών ενισχύσεων και την εφαρμογή λοιπών προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των άρθρων 10 έως 15 του ν. 4575/2018 δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, εφόσον το ύψος του αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση ή την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΕΝΣ, αρχικά ο ΟΠΕΚΑ δεν προέβη στις κατά αρμοδιότητα του απαραίτητες ενέργειες – προσαρμογές με αποτέλεσμα πολλοί «δικαιούχοι» στρατιωτικοί να μην εισπράξουν το επίδομα παιδιού Α21 ή να εισπράττουν μικρότερα ποσά διότι εξακολουθεί να τους καταλογίζεται το ποσό των αναδρομικών ως εισόδημα για το έτος 2018.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, απέστειλε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο καθώς και τον ΟΠΕΚΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Με πρόσφατο έγγραφό του ο υποδιοικητής του ΟΠΕΚΑ Θ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε προς την Ομοσπονδία, ότι ο Οργανισμός έχει πλέον ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από πολίτες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα παρέχοντας κατάλληλες οδηγίες έτσι ώστε να εξαιρούνται τα εισοδήματα των δικαιούχων που προέρχονται από αναδρομική επιστροφή δικαιούμενων ποσών, κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος.

Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει το δικαιούμενο ποσό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τους, ώστε να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο καταχωρήθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά στην ΑΑΔΕ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: